Нови двама американци в националния, Пини закъснява


Нови двама американци в националния, Пини закъснява
Оуенс с екипа на Цървена Звезда
20-07-2009 14:16

Двама американци, които очакват български паспорти до дни, ще се присъединят към лагера на националния отбор за мъже днес. Процедурата за натурализация на Андре Оуенс и Ърл Роуланд започна още в началото на годината и по желание на селекционера на представителния отбор двамата ще се готвят с „трикольорите” в София за финалите на европейското първенство в Полша през септември.
 
По правилник България има право да използва само един натурализиран играч на първенството. Гершон ще избира между тях и игралият миналото лято Ибрахим Джабер. Джабер се очаква да се присъедини към лагера на 1 август, след като пропусна участие в лятната лига на НБА в Лас Вегас заради контузия.

Андре Оуенс е роден на 31 октомври 1980 г. в Индианаполис. Той пристига директно от САЩ, където игра за Детройт Пистънс в Лятната лига на НБА в Лас Вегас. Оуенс е висок 193 см и играе на позиция гард. Завършил е гимназията Пери Меридиан, като е избран в тима на звездите на щата. Сллед това продължава образованието си в Университета на Индиана, от къде е трансфериран в Унивеситета на Хюстън. Без да минава през драфта на НБА, той подписва с Юта Джаз като свободен агент за сезон 2005-2006. През юли 2006 е трансфериран в Голдън Стейт Уориърс. През юли 2007 подписва с Индиана Пейсърс. През септември 2008 г. се мести в Европа, където подписва за един сезон със сръбския Цървена звезда, където има средно по 11.0 точки, 3.1 борби и 2.9 асистенции за 27 мача в Адриатическата лига.

Ърл Джаред Роуланд е роден на 18 май 1985 г. в Салинас, Калифорния. Висок е 190 см и играе като пойнт-гард. Завършил е колежа Сейнт Мери и е играл във Флорида Флеймс в американските по-долни дивизии. Преминава през автралийския Таунсвил Крокъдайлс, след което се мести в Европа. На Стария континент облича екипа на латвийския Баронс. След това преминава в германския Артланд Драгонс. Последния сезон игра за друг немски тим – Телеком, за който има средно по 13,56 точки, 3,36 борби,  3,44 асистенции и 1,29 откраднати топки средно на мач.
 
В същото време стана ясно, че националния селекционер Пини Гершон ще закъснее за лагера на отбора. На него му се налага да отсъства поради лични причини и ще забави с няколко дни идването си в София. Въпреки това подготовката на тима ще протича нормално, а заниманията ще се водят от неговите помощници, към които от днес се присъединява и Константин Папазов.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи