Спортни щерки спасяват от удавяне две деца и майка


Спортни щерки спасяват от удавяне две деца и майка
Поли и Лора Василеви (Sportline.bg)
22-07-2009 19:34 | Sportline.bg

Децата винаги са по-добри от възрастните. По-бързи в реакциите си, по-безразсъдни в постъпките, с по-големи сърца. Това, последното, е повече от сигурно. Защото благодарение на огромните си сърца три деца спасиха от удавяне майка с дете и американско момиченце в морския курорт "Лозенец".

Две от тях са дъщери на бившата баскетболистка на Локомотив (Сф), шампион като треньор на женския НСА през 1999 г. и настоящ наставник на женския тим на СУ "Климент Охридски" Ирен Пелтекова и на международния съдия и администратор на родната федерация - Борислав Пелтеков. Полина, която още няма навършени 17 години (б.а. родена е на 26 август 1992) и 14-годишната й сестра Лора, заедно с трето момиче - Даяна Прокопова, се забавлявали на морето край "Лозенец" преди броени дни.

Там се провеждал традиционният лагер за деца на преподаватели от Софийския университет и ежегодното лятно спортно-оздравително училище за подрастващи. Поли, Лора и Дая чули, че някой вика за помощ, докато вървял часът им по сърф. Първоначално помислили, че става въпрос за грозна шега, но само след миг осъзнали, че тези, които подават сигнала наистина са в беда. Без да помислят, че сами излагат своя живот на риск, тийнейджърките скочили в морето и се насочили към давещите се.

Полина била с каяк и стигнала най-бързо. Успяла да улови едното момиченце, което било най-надълбоко и вече не дишало. Впоследствие се оказало, че е 11-годишно американче, което летувало в "Лозенец" с родителите си. Майката агонизирала на брега, докато била безпомощна да помогне. С мощно движение гардът на девическия отбор на столичния Септември обаче качила върху задната част на каяка детето. Метнала го по корем и така то изплюло водата, с която се е било нагълтало. Така Полина съумяла да му освободи дихателните пътища.

17-годишната Даяна Прокопова, дъщеря на доц. Д-р Емил Прокопов - директор на департамента по спорт в СУ и на д-р Анжелина Янева - ръководител на катедра "Индивидуални спортове", доплувала с дъската за сърф до майката с другото дете, които били малко по-напред, на по-плитко. Накарала ги да се хванат за "хавайката" и започнала да ги придвижва към бреговата ивица.

Най-малката спасителка - Лора, която е лидер на баскетболния Септември в своята възраст, действала светкавично и извикала спасителите. В най-тежко състояние е било американчето, което първоначално не е имало дихателни функции.

Дни след инцидента Полина, Лора и Даяна не искат дори да си спомнят за случилото се. Щастливи са, че всичко е завършило благополучно. Родителите на Даяна са отлични джудисти, като дъщеря им също се е занимавала с бойния спорт. Поли и Лора играят баскетбол в Септември. Лятото тийнейджърките редовно карат сърф и каяк на морето, плуват. Зимно време са по пистите за ски и сноуборд.

"Не знам откъде Поли е намерила сили да издърпа това дете, да го преметне по корем на каяка. Бях на брега. Всичко се разви като на кино, но за съжаление бе истина. Даяна е дала дъската на майката с другото детенце. Така са се задържали във водата, докато дойдат спасителите, които е повикала Лора. Още не мога да осъзная какво е станало, но се благодаря на Господ, че децата ми са здрави. Не са помислили, че могат да пострадат, докато се опитват да помогнат на изпадналите в беда. Първоначално и аз хукнах към чуждите деца и жената и въобще не ми мина през акъла, че дъщерите ми е можело да са в опасност", сподели пред sportline.bg майката на сестрите - Ирен Пелтекова.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи