ТАУ Керамика сменя спонсора си, вече с ново име


ТАУ Керамика сменя спонсора си, вече с ново име
Новото лого на отбора от Витория
02-09-2009 18:55

Един от най-добрите отбори в Европа, ТАУ Керамика обяви, че след 23 години съвместно сътрудничество сменя спонсора си и отсега нататък ще се казва Каха Лаборал. Все пак традицията в отбора от град Витория ще продължи, макар и под друго име. Въпреки силния изминал сезон, опитът да се  достигне до пето поредно участие във Финалната четворка на Евролигата бе спрян от Барселона в една много силна и интересна серия.

Отборът е основан през 1959 година под името Саски Баскония, а едва през 70-те започва да играе в първа испанска дивизия. Първият трофей пък идва през 1995, когато тимът воден от Пабло Ласо и Велимир Перасович печели Купата на Краля. По това време отборът прави име и в Европа и стига до финалите на Купа Сапорта през 1994 и 1995. На следващата година градът е домакин на финалния мач и ТАУ побеждава ПАОК Солун след 31 точки на Рамон Ривас. Отборът стига до първата си битка за титлата в Испания през 1998, а на следващата година печели и втората си Купа на Краля. След това с отбор, в който личат имената на Елмър Бенет, Саулиус Щомбергас, Виктор Аликзандър, Фабрисио Оберто и младия Луис СколаТАУ започва да гради и още по-сериозно име в Европа в новия турнир Евролига. През 2002, когато в отбора са вече и Деян Томашевич и Андрес Ночони тимът печели дубъл в Испания - историческа първа титла и нова купа. През 2004 и 2006 Купата на Краля отново бе за отбора от Витория.

През 2005 година ТАУ стига до първото си участие на Файнъл 4 в Евролигата и победи домакина ЦСКА Москва на полуфинала, но в двубоя за титлата не успя да детронира шампиона тогава Макаби Тел Авив. В същия сезон тимът стига и финал в Испания, но го губи по драматичен начин. В следващото издание на най-силния европейски турнир ТАУ отново е сред четирите най-добри и отново е спрян от Макаби, този път на полуфинала, а в Испания отново губи в спора за титлата. През 2007 в Атина бъдещият шампион Панатинайкос застава на пътя на испанците на полуфинала. През 2008 тимът достига за четвърти пореден път полуфиналите в Евролигата, но този път ЦСКА Москва успя да го победи. За сметка на това в Испания ТАУ печели втората си титла след успех над Барселона. През изминалия шампионат тимът за пореден път бе близо до върха, но нещо все не достигаше. Въпреки, че отново бе спечелена Купата на Краля, след това именно Барселона застана на пътя към нови трофеи и първо отстрани ТАУ на 1/4 финал в Евролигата, а по-късно и във финалите за титлата в Испания. Така един сезон, който за други би бил много успешен, завърши горчиво за феновете от Витория. Тази година те отново ще подкрепят своя отбор, който ще търси нови титли и място сред четирите най-добри в Европа под ново име - Каха Лаборал.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи