Хайде наште!


Хайде наште!
България отркива шампионата срещу домакина
07-09-2009 14:05 | Валентин Ангелов

Най-после дочакахме старта на Евробаскет 2009 в Полша. След изиграването на дългия път от квалификациите, многобройни контроли и още повече тренировки българския национален тим излиза довечера в първа битка от най-голямото баскетболно събитие на стария континент за тази година – Европейското първенство. Съперник на нашите от 19.15 ще бъде не кой да е, а самият домакин на шампионата – тимът на Полша.
 
За поляците факторът домакинство ще е сериозно предимство, но пък той ще даде и предпоставки за напрежение в техните редици. Те със сигурност знаят, че мачът с България тази вечер трябва да им осигури класиране за следващата фаза, просто защото другите два съперника са Турция и Литва. Това може да се окаже нож с две остриета за домакините, а с това допълнително да увеличи нашите шансове за успех.
 
Полша се води от израелския наставник Мули Кацурин, а загубата наскоро в контрола със само 5 точки от може би най-добрия национален тим в Европа към този момент – Испания говори, че този тим на домакините е сериозно подготвен за това първенство.
 
Мачей Лампе влезе във форма точно, когато е нужно за отбора на Полша и заедно със звездата Марчин Гортат ще играят значителна роля за тима на домакините.
 
Натурализираният американец Дейвид Лоуган пък е другото голямо име, което ще създава неприятности на България на позицията на гарда.
 
България няма какво да загуби в тази среща, а може само да спечели. Нашите не отиват като фаворити, но това не означава че тимът на израелския специалист Пини Гершон няма да опита да поднесе изненада още на стрта на шампионата. Със сигурност и в този първи мач имаме по-сериозни шансове, отколкото срещу по-класните други два тима в групата. Момчетата имат достатъчно голям потенциал, който ако разгърнат може да се радват и на успехи и на чужд терен, какъвто безпсорно ще бъде Хала Лудова или така наречена още Стулеция във Вроцлав тази вечер от 19.15.
 
Основната задача на Пини и неговия щаб ще бъде как да спре Лоуган или поне да лимитира неговите действия. За целта по всяка вероятност Ърл Роуланд ще трябва да наблегне на защитни функции много повече, отколкото в нападение. Да припомним, че Логан бе най-добрия стрелец на Евролигата от миналия сезон със 16.9 точки средно на мач за неговия клубен тим Проком Трефл. Роуланд пък от своя страна показа в контролит, че има бързината и атлетичността, която може да му помогне в опазването на сънародника си с полски паспорт.
 
Гершон ще разчита и на Васил Евтимов да покаже, че е далеч по-техничен състезател от центъра на Орландо Меджик Гортат. В подкошието поляците ще имат малко предимство, но пък българите трябва да отговорят с най-силното си оръжие – стрелбата от тройката. Потръгне ли стрелбата на Стойков, Виденов и Костов и тогава шансовете за успех в тази среща ще са съвсем реални. Ако това не се случи, няма да ни чакат добри мигове в откриването на най-големия баскетболен форум за годината в Европа.
 
Разбира се, България има и двама нестандартни играчи, които с борбеността си доказаха, че могат да играят и в най-добрите първенства в Европа – близнаците Иванови имат самочувствието да бъдат сериозни фактори в отбора, а може би на Пини и неговия щаб довечера ще са нужни баскетболисти, които не им пука пълната с домакински фенове зала.
 
Полша е фаворит в мача, но нашите не са за отписване и искрено се надяваме да покажем на Европа, че имаме място сред най-добрите тимове на Стария континент. Ако ще губим, да играем хубав баскетбол. Но май повече ни се иска обратното – по-добре грозна победа, отколкото красива загуба. Имаме нужда от такава. И дано да имаме възможността да чуем "Българи юнаци" от малката група фенове, журналисти и специалисти веднага след края на срещата във Вроцлав довечера. Хайде наште...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи