Представиха официално Евробаскет 2011


Представиха официално Евробаскет 2011
20-09-2009 10:40 | Gong.bg

Европейското първенство по баскетбол през 2011 година в Литва бе официално представено снощи на церемония преди полуфиналите от настоящия еврошампионат в Полша. Генералният секретар на ФИБА Европа Нар Занолин събра журналистите, отразяващи събитието, в Катовице, за да ги запознае с плана за Евробаскет 2011, а на пресконференцията присъстваха още президентът на Литовската федерация Владас Гарастас и министъра на външните работи на страната Вигаудас Усакас.
 
На големи монитори бе представена историята на литовския баскетбол, както и шестте зали, които ще приемат срещите от първенството. „Баскетболни фенове, Литва ви очаква!” бяха думите, с които завърши промо клипът на организаторите.
 
„Настоящото първенство скоро ще приключи и ще се насочим към следващото,” започна речта си Нар Занолин. „Вчера ние се срещнахме с представители на шестте града, които ще бъдат домакини, и кметовете на всички тях се съгласиха, че имат още много работа, ако искат да са перфектни.”
 
„Дискутирахме доста от организационните проблеми,” призна босът и сподели, че най-големият проблем на Литва са малкото на брой хотели, особено в по-скромните градове Паневежус и Алитус. Там според Занолин няма достатъчно места дори за отборите, а изобщо за феновете.
 
„Трябва да обърнем специално внимание, че играчите се нуждаят от най-добрите възможни условия. Няма да се правят компромиси. Ако градът няма петзвездни хотели за отборите – участници, тогава няма да получи правото да домакинства,” категоричен бе Занолин.
 
„Литва се готви за първо първенство след 72 години, така че правителството също полага всички усилия,” обясни министър Укаускас. „Имаме пред себе си две задачи – да подобрим баскетболния отбор, и да покажем, че Литва е най-доброто място за баскетбол в Европа. Баскетболът в Литва не е просто спорт. Това е страст, стил и наша гордост.”
 
Това призна и Нар Занолин: „Литва е баскетболна държава. Там баскетболът е спорт номер едно. Това е перфектният избор за домакин на този турнир.”
 
Специално за Евро 2011 ще отворят врати три нови зали в Клайпеда, Каунас и Алитус, както и строените през последните пет години съоръжения във Вилнюс, Шиаулиай и Паневежус.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи