Известни са 20 от отборите за Световното в Турция


Известни са 20 от отборите за Световното в Турция
24-те най-добри отбори в света се събират в Турция
20-09-2009 12:23

С класиралите се 6 отбора от Евробаскет 2009 на световното в първенство в Турция догодина вече станаха ясни общо 20 от възможните 24 държави на този най-силен баскетболен форум през 2010. От Европа ще участват Испания, Сърбия, Гърция, Словения, Франция и Хърватска. Освен тях класирани са вече Турция като домакин и САЩ като световен шампион. От Африка ще участват Ангола, Кот Д'Ивоар и Тунис; от Америка - Аржентина, Бразилия, Канада и Пуерто Рико; от Азия - Китай, Йордания и Иран; от Океания - Австралия и Нова Зеландия.
 
За да се запълни бройката от 24 участника от ФИБА има предвидени и уайлд кардс за 4 отбора. Те ще бъдат обявени на 13 декември като не е много трудно да предположим, че от Европа са най-голям шанс да бъдат поканени са Литва, Русия, а след тях може би и Италия. За определянето на четирите уайлд карти ФИБА се ръководи от редица спортни и икономически аспекти като популярност на баскетбола в страната, спортни постижения на националния тим, качество на работа на националната федерация, доколко се излъчват телевизонно срещи от домашните и европейските терени, важност на страната за рекламодателите на ФИБА, както и значение на същата за организаторите на самото световно първенство. Бордът на ФИБА с 23 членове ще вземе това решение по средата на декември, а точно на 15 ще се изтегли и жребият на самия шампионат.
 
На световното първенство отборите ще бъдат разпределени в 4 групи по 6 в предварителната фаза, а след това първите четири от всяка група ще се класират за осминфиналите. Там вече ще се играе на елиминиране.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи