Видабаскет готов за новия шампионат при мъжете


Видабаскет готов за новия шампионат при мъжете
Борисов и Янков са две от новите попълнения
05-10-2009 10:35 | Vidabasket.com

Ръководството на видинския клуб картотекира 13 състезатели за участие в родното баскетболно първенство при мъжете в А-групата. Трима са новите състезатели, който по преценка на ст.треньора Николай Колев ще подсилят отбора през този сезон, а това са: Кристиян Борисов, Янко Янков и Златко Запрянов.
 
Кристиян Борисов – възпитаник на видинската баскетболна школа, който отново се връща във Видин, след напускането му през 2003 година. Миналия сезон изкара в Дунав 2007-Русе, където под ръководството на Николай Господинов, а впоследствие на Росен Барчовски стана бронзов медалист от шампионата на А-групата. Кристиян е роден на 09.10.1988 г. във Видин, играе на позиция гард, а първите си стъпки в баскетбола прави в родния град привлечен от младия специалист Янко Иванов. С отбора на момчетата печели сребърни медали на финалите през сезон 2001/2002 г. във Видин, като губят във финалния мач от „Левски”. За периода 2003-2007 учи и играе в Правец под ръководството на Петър Клечков, където няма пропуснат финал с отбора на „Сити Юнивърсити” от първенството за подрастващи. През 2007-2008 г. преминава в „Балкан”-Ботевград, който играе в елитната баскетболна група. Под ръководството на Георги Младенов отбора прави сензация в родното първенство като завършва на второ място след Лукойл Академик. През 2007 г. Николай Господинов го привлича в Русе, където направи много силен сезон и безспорно допринесе за спечелването на медалите от родното първенство. Борисов вкара по 13.3 точки, хвана по 2.6 борби и подаде по 2.9 асистенции за 26.9 минути в 16 мача миналия сезон.
 
Янко Янков – състезател от школата на Шумен, играе на позиция крило. Роден е на 30.03.1988 г. като започва да играе баскетбол в родния град под ръководството на Гроздалин Грозданов. За периода 2003-2007 заминава да учи в Правец и играе в местния „Сити Юнивърсити” под ръководството на Петър Клечков, където няма пропуснат финал за подрастващи. Има 2 изкарани сезона с мъжете на Балкан-Ботевград и второ постигнато място през 2007/ 2008 г. През 2007 г. преминава в Дунав 2007-Русе, където също направи много силен сезон, а с отбора постига 2 победи над „Видабаскет” и стават трети в страната. Янков завърши със средно по 8.6 точки и 2.8 борби за 24.5 минути в 19 срещи с екипа на Дунав 2007 миналата година.
 
Златко Запрянов – добре познат на видинската публика, който изкара един сезон с екипа на Видабаскет през 2007-2008 г. Състезателят започва кариерата си в Славия с наставник Юлиян Аладжов. С отбора на Балкан-Ботевград печели бронзови медали на финалите за юноши с треньор Лъчезар Диков. Преминава последователно през мъжките състави на Спартак-МВР, Видабаскет и Славия, където изкара миналия състезателен сезон. Запрянов игра 20 мача за „белите” и в тях завърши със средно по 10.1 точки и 7.6 борби за 25.5 минути на мач.
 
В отбора на мъжете остават Владимир Цветанов, Александър Михайлов, Юлиян Колев, Бойко Пангаров, Теодор Киров и Александър Войнов. Още е под въпрос участието на Ивайло Илиев-Пеката с екипа на Видабаскет, като до дни той може да бъде картотекиран допълнително за видинчани в БФБ. Треньорът Николай Колев привлече в състава за тази година и три момчета от юношите на клуба- Николай Илиев, Амар Тахирович и Дино Николов.
 
От миналия състезателен сезон мъжкия тим напуснаха Николай Балев и гардът Мишо Капитанов. Тежкият център на Видабаскет ще играе в италианското първенство, а Капитанов премина в редиците на Сливен, който е в една група с видинчани. Спортно-състезателна дейност преустановиха юношите Стефан Богомилов, поради травма, както и Ивайло Ценков и Теодор Илиев.
 
До началото на първенството, което стартира на 18 октомври видинчани ще направят още две контролни срещи, с което ще затворят подготвителния цикъл. А в първия шампионатен кръг Видабаскет приема Берое от Стара Загора. Всички домакински срещи на видинчани ще са от 17.30 часа в зала „Фестивална”.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи