Асен Христов предложи на Община Варна дългосрочен проект за спорта


Асен Христов предложи на Община Варна дългосрочен проект за спорта
Асен Христов (сн. BulgarianBasket.com)
08-10-2009 13:47 | Gong.bg

Дългосрочен проект за публично-частно партньорство на Еврохолд България АД с община Варна предложи президентът на компанията и на БК Евроинс Черно море - Асен Христов. На пресконференция в залата на Славата, Черно море изложи пред медиите идеята си.
Еврохолд България АД чрез дружество предлага на Община Варна да апортира договор за реклама и спонсорство на стойност 35 милиона лева, платими за 35 години в Двореца на културата и спорта. След увеличение на капитала на ДКС, Община Варна и Еврохолд България ще притежават по 50 % от акциите му. Акциите, принадлежащи на Еврохолд България ще бъдат заложени в полза на Община Варна, като запорът ще отпадне едва след пълното изплащане на сумата от 35 милиона лева или след 35 години.
 
Средствата от 1 милион лева, индексирани след третата година с инфлационния индекс на Европейския съюз ще се използват за подпомагане на бюджета на основните спортове, ползващи ДКС по следното приблизително разпределение:
 
- 75% от сумата за развитие на местния баскетболен отбор
 
- 20% от сумата за развитие на местния волейбол, лека атлетика, художествена гимнастика, хандбал, тенис на маса
 
- 5% от сумата за обновяване на тренировъчната база и поддръжка на сградата на ДКС.
 
Допълнително Еврохолд България ще осигури средства за реновиране на материалната база на Двореца на културата и спорта, тъй като тя не отговаря на изискванията на съвременния спорт.
 
Вече са проведени предварителни разговори с кмета на Варна Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Първият е дал принципното си съгласия, а вторият засега размишлява по проекта.
 
“Подобен проект е реализиран в Израел. Там го видях. Така тръгна местният баскетболен клуб Макаби. Мисля, че този дългосрочен проект е вариант за решение на проблемите на баскетбола и другите спортове, които освен, че ще получат средства, ще могат да разполагат и с база, която ще бъде и реновирана. Ако проектът стане факт, вярвам, че БК Евроинс Черно море ще играе постоянно на европейска сцена и тук във Варна ще идват големи отбори”, коментира на пресконференция днес Асен Христов.
 

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи