Модерен спортен център за 2 милиона лева расте в Бургас


Модерен спортен център за 2 милиона лева расте в Бургас
Така ще изглежда комплекса (сн. Burgasnews.com)
13-10-2009 10:02 | Burgasnews.com

Община Бургас започна строителството на новия Спортен комплекс „Изгрев”, който се намира в едноименния градски квартал. Той ще заеме мястото на старите спортни площадки зад РУМ „Велека”, които 20 години плачеха за ремонт. Комплексът се изгражда върху общински терен с площ от 14 490 кв.м. Стойността му е 2 млн. лв., а срокът за завършване – до края на 2009 г.

„Тъй като изпълнението на проекта започна без да правим първа копка, искам да успокоя своите съграждани, че в „Изгрев” не се строи поредната жилищна сграда, а модерен спортен комплекс”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.
 
На територията на Спортен комплекс „Изгрев” ще бъде издигната обслужваща сграда на два етажа, съобразена с капацитета му и разполагаща със съблекални, бани, административна част, заведение, две зали за обща физическа подготовка и лекарски кабинет.

40 % от терена ще бъдат заети от зелени площи. В останала част ще бъдат обособени 2 футболни площадки, 3 тенис корта, игрище за баскетбол, игрище за волейбол, закрита площадка за тенис на маса, комбинирана детска площадка, фитнес на открито. Комплексът ще включва и игрище за петанка – популярна по света, но не и у нас, френска игра с топки, която е подходяща за всички възрасти, включително и за хора с увреждания. В България специализираните игрища за петанка се броят на пръстите на една ръка.

Хората с увреждания всъщност ще имат достъп до целия комплекс. Така Бургас се превръща в един ог градовете у нас, който им предоставя най-много възможности за спорт, движение и социална интеграция. Само преди седмица в града бе открита и специализирана площадка, пригодена за ползване от деца с увреждания, на стойност около 900 000 лв.

„Отделните площадки в Спортен комплекс „Изгрев” ще бъдат оборудвани със специализирани спортни настилки, отговарящи на всички съвременни изисквания на съответните спортни федерации и изискванията за безопасно ползване”, съобщи Живко Иванов – директор на общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи”.

Настилката за тенис ще е от вида хард корт - сертифицирана от ИТФ /Международната тенис асоциация/. Тя ще е привлекателна за любителски тенис, но в същото време ще дава вазможност за подготовка на професионални състезатели. Цветовете й ще бъдат син за игралното поле и зелен за съраунд зоните. Настилката е от най-известната тенис марка във Франция.
 
Настилката за баскетбол е сертифицирана от ФИБА /Международната баскетболна асоциация/, съставена от полипропиленови плочи с дебелина 15 мм. Тя е подходяща още за волейбол и минифутбол, демонтира се лесно и ще може да се мести с цел организиране на спортни прояви и на други места в града – например бийч баскет. Настилката е с произход САЩ и е най-известната марка от този вид.

Футболните игрища ще са две - с размери 50 х 30 м. и 33 х 22 м. Те ще са покрити с изкуствена трева с височина 60 мм., холандско производство.

Всички спортни площадки ще са заобиколени с огради, устойчиви на ударите с топка и на влажния бургаски климат. Постоянното осветление ще позволи практикуването на спорт и в тъмната част на денонощието.

Тарифите за ползване на комплекса ще бъдат определени с решение на Общински съвет – Бургас. Общинска администрация ще предложи хора с увреждания и деца до 12 години да спортуват в него безплатно.

Коментари
winbet
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи