Лукойл Академик – нов състав, пак фаворити


Лукойл Академик – нов състав, пак фаворити
Лукойл Академик (сн. BulgarianBasket.com)
13-10-2009 12:26

Лукойл Академик и тази година ще влезе в новия шампионат с доста промени. Това обаче няма никакво значение, когато резултата накрая е един и същ – „студентите” сменят редовно играчите си, но който и да дойде в техния ростер, накрая резултата е един и същ – те са шампиони. Разбира се, този факт идва и от това, че другите клубове нямат финансовата сила на Лукойл Академик и не могат да си позволят сериозни играчи, каквито по всяко време шампионите привличат в състава си.
 
Петима нови чужденци плюс наличието на Тодор Стойков, Чавдар Костов, Христо Николов и Веско Веселинов са гаранция, че „студентите” ще бъдат в ролята на фаворити и през новия шампионат.
 
Бранко Миркович е запознат най-добре от всички нови в отбора с нивото на баскетбола у нас и може би най-лесно ще се приспособи към обстановката. Това го показват и добрите му игри от началото на подготовката с Лукойл Академик. Плеймейкърът имаше основна роля в самоковския Рилски спортист, докато сега в новия клуб ще бъде по-различно. Все пак той ще свърши отлична работа на Георги Младенов и отбора, колкото и време да получи на терена.
 
Марко Джерасимович страдаше доскоро от контузия, но какъвто и баскетболист да дойде от сръбската баскетболна школа у нас ще е явление. Това са и думите на старши треньорът Младенов по адрес на младия талант, а именно че е доста добре научен баскетболист.
 
Американците...Поредните трима в лагера на шампионите. Без съмнение най-качественият от тях е гардът Уокър Ръсел, който е с добра баскетболна биография и ще води атаките на Лукойл Академик през това първенство. Дали обаче той има класата на един Уили Дийн или Ламонт Джоунс, за да изкачи „студентите” до нов връх предстои да видим.
 
Айзък Уелс с физиката си е безспорен атлет номер едно в шампионата. Тя му помага много и в баскетболно отношение, но дали ще се успее да вирее в българското първенство, където на моменти се играе и по твърд баскетбол.
 
Ърнест Браун като че ли остава на по-заден план от тримата нови американци на Лукойл Академик. Центърът има внушителни габарити (213 сантиметра), а и солиден опит в различни страни по света. В България всеки един играч над 210 сантиметра ще е фактор, а случая с Браун ще е точно такъв.
 
Тодор Стойков – капитанът на „студентите” си взе всички изпити с отличен до този момент. Повечето от купите във витрината на Лукойл Академик през всичките последни години, откакто петролната компания взе отбора под свое ръководство са благдарение най-вече на него. Стойков е емблемата на този отбор и без съмнение ще продължи да бъде такъв и през тази година. Може би с по-лимитирано време, но като цяло коефициентът му на полезност няма да бъде по-малък.
 
Чавдар Костов вече трябва и сам до покаже, че може да бъде нещо повече и на мъжко ниво. Досега все се натякваше, че не му се дава шанс, но трябва и той да направи нужната крачка напред. Качество при него Господ дал колкото искаш.  
 
Христо Николов и Николай Върбанов ще търсят да „откраднат” повече минути, но за това е нужно да спечелят доверието на Георги Младенов. Като че ли Гларуса е по-близо до това, а и определено може много повече от средно по 8.0 точки на мач както през миналата година. Колко трудно е на страничен човек да повярва, че Върбанов с физиката си прави само по 5 точки и 3 борби средно на мач.
 
Веско Веселинов отчете идването в Лукойл Академик като стъпка нагоре в развитието си и със сигурност е така. Но той може много повече като баскетболист и не трябва да се задоволява само с второстепенна роля в лагера на шампионите. Разликата в цифрите му в статистиката от последните два сезона е почти два пъти надолу, но контролите сега преди новия шампионат дават надежда за по-добро бъдеще на този играч. На 26 години Веселинов вече трябва да бъде нещо повече от резерва, било то и в Лукойл Академик.
  
"Студентите" изтърпя отнемането на националната купа през март, но пък по-късно спечелиха безупречно девета поредна титла в шампионата и първа в новата лига. Каквото и да си говорим, те ще са отново главни фаворити за две купи, още повече че няма да играят на европейска сцена през новия сезон и всички сили ще бъдат съсредоточени за победи у нас. Дали имат нужния потенциал да доминират както през минали години, времето ще покаже. По всичко личи обаче, че това няма да им бъде толкова лесно с оглед нарастващата конкуренция от всички останали клубове и приближаването им до Лукойл Академик по качество на селекции и вложени средства.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи