Балкан: дебют в елита след перфектен минал сезон


Балкан: дебют в елита след перфектен минал сезон
Иван Лилов (сн. BulgarianBasket.com)
15-10-2009 10:34

Отборът на Балкан незаслужено пропусна първия сезон от Националната лига, а сега ще дебютира в нейното второ издание. Финансови неуредици спряха клуба от участие през миналата есен, но с новото ръководство нещата се стабилизираха и ботевградчани са там, където трябва да бъдат – в елитния шампионат на България.
 
През миналото първенство Балкан мачкаше наред в долната група и не допусна нито една грешка в 18 изиграни мача. Нивото на баскетбола за тях там бе доста ниско и с изключение на един мач в началото в Бургас, където имаше малко проблеми, всичко останало бяха победи с разгромни разлики. А група бе спечелена с лекота, докато в турнира за купата Балкан стигна до четвъртфинал и елиминиране от Рилски спортист след оспорван мач. Сега вече тимът от Ботевград ще играе в Националната лига и едва ли ще има празно място в зала „Балкан”, когато в нея ще гостуват останалите отбори от този шампионат. Публиката на Балкан е една от най-верните в страната и доста често се явява „шестият” играч на отбора не само у дома, а и когато той гостува. И докато миналия сезон по време на домакинските мачове имаше празни места, то сега едва ли това ще се случва.
 
Голямата дилема преди началото на първенството бе подписването на договор с Иван Лилов, което след като се случи изстреля Балкан в друга орбита. С идването на национала отборът изглежда далеч по-силен и двойно по-амбцициран за постигане на успехи. Лилов изигра много силен сезон през миналата година, а без него Рилски спортист едва ли щеше да се пребори за титлата в Балканската лига. Жалко за контузията му по време на лагер-сбора на националния тим, иначе имаше сериозни шансове да попадне в състава на Пини Гершон за европейското в Полша. С Иван Лилов и Йордан Бозов Балкан има една доста солидна двойка на гардовата линия, която може да създава проблеми на всеки един противник.
 
Данчо Бозов получи спокойствие в Ботевград след като опита шанс и нямаше късмет да попадне на добро място в чужбина. Може би за семейството му в този момент оставането в този град е най-доброто решение, въпреки че Бозов има все още класата да играе и навън. Без съмнение скаутинга на съперниците на Балкан ще започват с това как да се спре Бозов като задача номер едно. Не само добър реализатор от всякакво разстояние, ами и добър подавач и хладнокръвен в решителни моменти от всеки мач.
 
На това дуо-гардове ще помагат Цветомир Бенчев и Ценко Наков, които с изпълненията си винаги могат да зарадват феновете в Ботевград.
 
Новият старши треньор на отбора Петър Клечков разполага и с двама външни стрелци от тройката, които рядко могат да сбъркат от чиста позиция – Мартин Маринов и Бойко Миленков. Те са от най-добрите от това разстояние у нас и могат да участват във всеки един конкурс за стрелба от тройката в HDI мача на звездите. Двамата могат да вкарват от всяка една позиция, а при тях важи условието тя да бъде зад линията на тройката. Последният е контузен в момента и няма да има възможност да започне шампионата, но завръщането му в игра ще се случи много скоро.
 
Големите проблеми на Балкан могат да дойдат от мястото на „петицата”, където единственият на тази позиция ще бъде черногореца Марко Янюшевич. Той обаче все още урежда документите си за работна виза, една доста тромава система за чужденците у нас. Центърът пропусна голяма част от подготовката в чакане на документи в страната си, което неминуемо ще му се отрази на играта след като се завърне. Янюшевич е висок 214 сантиметра, но освен него Балкан разполага само с още двама баскетболисти над 2 метра – Илко Нанев и Атанас Радев. Те обаче са типични „четворки”, които на моменти трябва да играят и на непривичен за тях пост. Всъщност за Радев миналия сезон това не беше особен проблем, но тази година в лигата отборите, които ще срещат няма да са същите.
 
Братът на Иван, Любомир Лилов е черноработник и не се натиска да бъде звездата на отбора. Той обаче е доста полезен с изявите си не само в нападение, но и в защита. Все още на 22, Любо не трябва да си мисли, че това е максимума, което може да даде на баскетбола. Трябва да мисли за своето усъвършенстване, което може да го направи и по-голям фактор в отбора.
 
Тримата младоци – Андриан Алипиев, Ивайло Вучков и Станимир Маринов ще бъдат основни фигури на дублиращия тим, а в същото време ще чакат и своя шанс за изява в мъжкия представителен отбор. Талантливи състезатели, които са попаднали на точното място, а именно в Ботевград. Там със сигурност няма да си губят времето, а ще работят сериозно.
 
Предизивкателството пред Клечков през новия сезон ще е голямо. В дебюта си на кормилото на родния отбор, той ще има трудна задача не само да задържи Балкан в елита. Ще трябва да задоволи и желанията на претенциозните ботевградски фенове, които не обичат тима им да губи. Но с помощта на младия и амбициозен наставник Михаил Михайлов, както и на легендарния Георги Христов желанията могат да се превърнат в реалност. Не поставяйте обаче невъзможни искания на този отбор, конкуренцията е жестока и с малък бюджет чудеса трудно може да се случат. Сигурно е едно, на нито един български отбор няма да му бъде лесно срещу тях, особено в Ботевград.

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи