Спартак Плевен: Ах, този джаз


Спартак Плевен: Ах, този джаз
Спартак Плевен (сн. Spartak-basket.com)
16-10-2009 22:52

Още преди началото на подготовката, когато американецът Джо Кенърли пристигна в Плевен си пожела титли и купи. Чудесно е за един град, който през 1996 година прави дубъл и печели купата и шампионата на страната. Оттогава обаче Спартак се задоволи само с две трети места за купата (2006 и 2009), а това определено е доста малко за клуб с традиции в баскета. Незнаем дали саксофона на Кенърли ще помогне, но повече забивки, овладени топки и „чадъри” със сигурност ще са по-добре дошли. Американецът от Оклахома ще трябва да влезе в ролята на Саша Топчов, който реши да се прибере и играе някъде из Сърбия.
 
Спартак Плевен и тази година ще бъде конкурентноспособен, но накрая ще видим докъде ще стигнат. Имат опита на Хриси Димитров, ръката на Илия Станков, желанието на Росен Софрониев, силата на Тодор Тодоров, младостта на Цветослав Острев, тройката на Веселин Георгиев, бързината на Владимир Маринов, лудостта на Александър Дяковски, трудолюбието на Никола Трайков, експлозивността на Роб Престън и тежестта на Кенърли. Освен това плевенчани имат непримиримостта на Дарин Великов, както и верни до гроб фенове, пътуващи и до луната с любимия тим.
 
Както винаги досега Хрисимир Димитров ще бъде в центъра на събитията и всичко ще се върти около него. Вече на 35, но все още има запаси от точки, асистенции и борби в раницата си. Димитров все още е фактор, около който се насочват усилията на противниковите защитници. Пък и той знае да подаде отлично на една дузина наредили се на тройката свои съотборници. Един от тях, който е и най-безпощаден зад линията е Илия Станков. Едва ли има по-добър стрелец от тази зона в целия български шампионат – 82 тройки в 35 мача за Спартак от миналата година никак не е зле.
 
Всеки от триото плеймейкъри Дяковски, Острев и Маринов има своите силни и слаби страни, които старши треньорът Великов най-добре знае как да използва. И тримата могат да блеснат с резултатни игри, а в повечето случаи умеят и да организират играта на тима и да го поведат в решителни моменти.
 
Веско Георгиев трябва да взема по-често палката в щафетата от Станков, докато Никола Трайков може да се превърне в един отличен коз за ръководството в наситения цикъл, който предстои пред този клуб.
 
Плевенчани се пускат и в Балканската лига, но още на старта получиха шок у дома и загуба само с точка в последната секунда от ОКК Белград. Все пак нищо не е загубено, има още много мачове, а от 6 отбора първите 4 продължават и шансовете съществуват.
 
Престън за поредна година ще радва феновете в България с далечните си „бомби” от тройката, както и със страхотните забивки в собствен стил. Подобри ли цифрите от 13.9 точки и 6.5 от изминалото първенство, то на 100 % добри времена ще има в зала „Балканстрой”.
 
Тодоров ще бъде използван и на „петицата”, въпреки че ръстът му не позвлоява много големи възможности в борбата с далеч по-високи гиганти от него.
 
Плевен е много негостоприемно място за всеки отбор, а тази година няма да бъде по-различно. При нарасналата конкуренция в лигата, Спартак трябва да се предпазва от инцидентни загуби у дома и в същото време да превъзмогне един стар свой синдром – слабото представяне извън Плевен. Случи ли се това, може и да видим тима на Дарин Великов на почтната стълбичка – имат сили да го сторят. Тогава и саксофона на Кенърли ще свири по ноти...

Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи