Женско дерби в Бургас, започва и А група при мъжете


Женско дерби в Бургас, започва и А група при мъжете
Овергаз и НСА играят днес в София
18-10-2009 10:26

Днес ще се играят пет срещи на ниво Национална лига и А група. В Бургас ще се състои последният мач от първия кръг на женската лига за сезон 2009/10 между отборите на Лукойл Нефтохимик и Берое. Съставът на Петко Маринов, който триумфира с шампионската титла в края на миналогодишното първенство ще дебютира в лигата пред собствена публика. Бургазлийки направиха добра селекция, а три от чужденките им за този сезон могат да играят навсякъде по Европа. Това са Фрида Айли, Татяна Лихтарович и Трейси Едуардс, които ще са основно ударно трио за Лукойл Нефтохимик през тази година. Отсреща ще излезе амбициозния тим ан Берое 07, който също има няколко нови имена в ростера си, а начело на отбора вече е и младият наставник Стефан Михайлов. Новите имена в Стара Загора са Анна Римпова, Петя Джамбазка и Доли Цанкова, които придадоха качество, а и дълбочина на състава. Неотлъчно до тима винаги е човекът, който крепи женския баскетбол в този град - Делчо Делев.
 

Освен това женско дерби, ще се играят и четири мача от първия кръг на А групата при мъжете. В Русе и Сливен местните тимове са сериозни фаворити срещу гостуващите тимове на Чавдар Троян и Спортист Своге, докато в другите мачове се очакват по-сериозни битки. Дунав остана само с няколко момчета от първия тим от миналата година, сред които се открояват Ивайло Касабов, Калоян Костов и Георги Минков, а освен тях и Владимир Николов се завърна в отбора. Останалите баскетболисти в състава са от детско-юношеската школа на клуба. Чавдар ще дебютира в А група, а това безспорно е хубав факт за баскетбола в град Троян.
 

Сливен на Събин Маринов ще търси първа победа в официална среща от дълго време насам. През миналия сезон те играха в лигата и не успяха да победят нито веднъж, а не го сториха и в турнира за купата на страната. Сега с Михаил Капитанов, както и с двете плевенски попълнения Максим Генов и Борислав Генков и остатъка от тима от предния сезон Сливен по всяка вероятност ще се окаже и главен фаворит за спечелване на тази А група. Младият тим на Спортист Своге ще се опита да измъкне някоя друга победа по подобие на миналогодишното първенство. Самият факт, че са в тази група е добър признак за развитието на баскетбола в този град.
 

В София НСА посреща Овергаз от 17.00 в залата на Академията, докато половин час по-късно във Видин е дербито между Видабаскет и Берое Стара Загора. С доста обновени състави, и двата тима могат да се изненадат един друг. Видабаскет вече е без Николай Балев и Михаил Капитанов, но пък пристигнаха Кристиян Борисов, Янко Янков и Златко Запрянов. Освен това и новият старши треньор Николай Колев ще направи официален дебют начело на видинчани. Берое пък има в редиците си три сериозни попълнения – Иван Николов от Рилски спортист, Тодор Тенев от Сливен и Александър Гогов от Черноморец. С тяхното привличане те няма да играят вече роля на средняк в тази втора група при мъжете.
 

Овергаз пък привлече няколко интересни баскетболисти, а и с добрите треньори в мъжкия тим пак ще гонят високо класиране. НСА пък никога не е бил отбор, който може с лекота да бъде подценяван. Очаква ни интересен сблъсък в София.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи