Ратко Йоксич: Основният ни проблем са заетите училищни салони


Ратко Йоксич: Основният ни проблем са заетите училищни салони
Ратко Йоксич (сн. BulgarianBasket.com)
22-10-2009 11:34 | Levskibasket.com

Треньорът Ратко Йоксич вече месец е в България. Той пристигна по покана на баскетболен клуб Левски, за да оглави програмата за детско-юношеския баскетбол, която „Велдер груп“ иска да развива. Преди това Йоксич бе 6 години на работа в ЦСКА Москва, където отговаряше за връзката между школата и първия отбор на европейските шампиони. Йоксич е познат у нас покрай работата си в Буба баскетбол.
 

„Моделът, който трябва да изградим е да влезем в училищата и да направим мрежа от отбори. Тяхното разделение ще е по райони. Отборите ще играят мачове първо в районите, а след това ще се събират на градско ниво. Засега основният проблем, който срещаме е, че повечето училищни салони са заети. В тях се провеждат и платени тренировки“, сподели Йоксич. Той, както и ръководството на „Велдер груп“ обаче са убедени, че това е единственият път, защото селекцията е слабото място на българския баскетбол.
 

„Опитът ми в различни страни е доказал, че това е единственият път. Да поставим нещата на реална основа и в условията на реална конкуренция, да се търси развитие“, добавя Йоксич.
 

В неговата работа влиза и задължението да работи с треньорите. Те ще бъдат обучавани по една и съща методика, за да има еднакви критерии. В школата на Левски работи и един от известните баскетболисти от близкото минало Ивайло Равуцов.
 

Обмисля се и варианта, дали децата да играят срещу минимална такса или обучението им да е напълно безплатно. „Аз лично съм привърженик на това да има малка такса в рамките на 15-20 лева, защото по този начин и родителите и децата ще са по-ангажирани“, споделя опита си Йоксич. Той е правил такива школи в Сърбия и Хърватия. Според треньора до година вече се вижда резултата от работата на специалистите в тях, а конкретните резултати – т.е готови баскетболисти се получават на четвъртата година.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи