Тодор Стойков: Докато Пини не се върне, националният е табу за мен


Тодор Стойков: Докато Пини не се върне, националният е табу за мен
Тодор Стойков (сн. FIBAeurope.com)
22-10-2009 16:37 | Ива Лазарова (Тема Спорт)

Тодор Стойков свали националния екип след провала на европейското първенство. Изглежда обаче неуморният варненец никога няма да загуби хъса и желанието, с което ниже точка след точка в противниковия кош. Това той доказа в съботната победа на своя Лукойл над Левски, когато Тошко не просто бе топ реазлизатор с 30 точки, а за пореден път се превърна в истински художник на играта на шампионите.
 
Започнахте по един убедителен начин шампионата. Очакваше ли го на фона на не дотам постоянното представяне в контролите?
- Непостоянното представяне в контролните мачове не е нищо притеснително. Все пак тогава треньорът експериментира, изпробва различни схеми, не се търсят резултати. Важното е победите да идват в официалните мачове. А както видяхте, при нас това се случи по един, бих казал, убедителен начин.
 
Очакваше ли подобна категорична победа над Левски?
- Не е толкова съществено дали е категорична или драматична, дали сме победили с 1-а или с 20 точки. Същественото е, че сме показали по-добра игра, а това, че надделяхме с немалка разлика, е само плюс. Познавайки своя отбор, аз не съм се съмнявал в крайния успех.
 
С какво толкова ги превъзхождате?
- Още сме в началото на шампионата. Не е хубаво да се правят подобни генерални оценки, тепърва предстои отборите да намират своя ритъм на игра. Очевидното обаче е едно, с представянето си в този мач Лукойл потвърди, че е основен фаворит за титлата.
 
Смяташ ли, че лятната селекция на Лукойл, най-вече в лицето на американските баскетболисти, е по-добра от тази на Левски?
- Не бих искал да коментирам, аз не съм избирал нито нашите играчи, нито тези на Левски. Видя се обаче, че в този двубой нашите нови попълнения играха по-добре и бяха по-добри реализатори.
 
Ти бе в основата на успеха на своите, бе избран за MVP на първия кръг. Как намираш мотивация да продължаваш да поемаш отговорността във важните моменти?
- Мен винаги ме е водило желанието за победа, непресъхващия стремеж отборът ми да побеждава. Аз от малък съм научен, че трябва да се доказвам във всеки един двубой, във всяка една минута на игрището, а не веднъж годишно. Именно това желание ме е поддържало през всичките тези години.
 
При игра като тази, демонстрирана в първия ви мач, не е ли според теб загуба, че Лукойл се отказа от участие в евротурнирите?
- Това е решение на ръководството. Дали аз съжалявам или не съжалявам няма никакво значение.
 
Какви цели ще гони отборът през този сезон и къде виждаш своето място в тяхното преследване?
- Моето място изобщо не е от такова значение. Аз каквото мога, ще сторя. А целите – те са ясни и остават непроменени вече 7-8 години – титла и купа.
 
Какви са впечатленията ти от останалите отбори, ще се получи ли завързан шампионат?
- Ако трябва да съм честен, не съм наблюдавал всички останали отбори. Летните селекции на елитните тимове подсказват, че ще има по-сериозна конкуренция. А и няма как да отминем факта, че всички излизат пределно мобилизирани и мотивирани срещу Лукойл. Очевидно е обаче, че разликата между нас и останалите е голяма и въпросът е ние да не им позволим да ни изненадат. Няма да ни бъде никак лесно, ще бъде необходима пълна концентрация и себераздаване.
 
Предстои ви мач с Рилски спортист. Очаквате ли труден сблъсък?
- Разбира се, такива трябва да са ни очакванията преди всеки двубой. Аз не обичам да говоря предварително. Предпочитам да излезем на терена, да играем и после да се коментира на база резултат.
 
Наистина ли националният отбор е затворена страница за теб? Има ли нещо или някой, който може да промени решението ти?
- Твърде грубо казано е, че националният отбор е “затворена страница”. За мен той никога не би могъл да бъде затворена страница. Аз ще съм редом до отбора, ще подкрепям младите момчета с каквото мога. Но от трибуните.
 
Ако Пини Гершон остане начело?
- Ако той остане, аз искрено ще се радвам. Убеден съм, че той ще направи всичко възможно, за да се класира нашата петорка на големи форуми. Ако Пини задържи поста си, то аз ще го подкрепям с всички сили и по всякакъв начин. Дотогава обаче темата за националния отбор за мен е затворена.
 
Можем ли да те видим като част от щаба някой ден?
- Не знам. Не знам какво ме очаква. В живота всичко става.
 
На клубно ниво решил ли си докога ще радваш своите фенове?

- Ами още не съм планирал отказване и на клубно ниво. Със сигурност през този сезон плътно ще защитавам цветовете на Лукойл. Планирам да остана поне още 1-2 години.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи