Тайм аут с Николай Тенев


Тайм аут с Николай Тенев
06-08-2011 11:18

Николай Тенев разказва как се е запознал с един от най-добрите колежански треньори - Джон Чейни:

 

Беше през късната есен на 2000 година. Поредното ми пътуване до САЩ, където трябваше да гостувам на Манхатън Колидж, в Ню Йорк. Роб, който ме посрещна на летището, бе за първа година в щаба като помощник-треньор. Млад и амбициозен, той не спря да ме разпитва за българския баскетбол. Аз генерално обобщавах  като европейски, говорейки за българския баскетбол, след което прехвърлях разговора към сръбския, турския и гръцкия баскетбол, обяснявайки как всички са се... учили от нас.

 

На другия ден посетих кампуса на колежа, поговорихме с треньорите и в късния следобед заминахме с колата на Роб за Филаделфия. Там трябваше да се срещна с друг, млад треньор на един гимназиален отбор, който искаше да има млади таланти от Европа в своята програма. Вечерта до късно гледахме мачове  и коментирахме играта, след което всеки си отиде в стаята.

 

Събудих се, от силно раздрусване и видях Роб надвесен над мен да обяснява как трябва да ставам бързо, защото неговият приятел имал изненада за мен. Вече пътувайки, в колата  успях да разбера, че отиваме да гледаме тренировката на Джон Чейни. Не можех да повярвам !!! Джон Чейни беше един от знаковите треньори в NCAA. Треньора, чийто отбор играеше само зонова защита и която сменяше при всяко следващо нападение...

 

Треньорчето натискаше газта, като непрекъснато мърмореше че сме закъснели. Пристигнахме. Навънка, мрак и студено... Треньора извади от някъде един пуловер и ми го подаде. Погледнах часовника - 5ч. и 10 мин. Качихме се по някакви стълби, после през едни коридори и накрая излязохме над една от пейките за играчите. Аз не можех да повярвам на очите си... Не само че имаше тренировка, а тя беше към своя край...в пет и десет сутринта...След залата отидохме в офиса му, снимки... разговори за Европейския(българския) баскетбол... Накрая не издържах и го попитах : Тренер, не се ли страхувате, че тези среднощни тренировки, могат да откажат някои от вашите играчи.

 

Той ме погледна с бялото на очите си, и каза: Ако един играч може да преодолее себе си и такава тренировка, той може да преодолее всеки изправил се срещу него на корта.

 

(повече за Джон Чейни на : http://www.hoophall.com/hall-of-famers/tag/john-chaney


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи