Блогът на Сани: По един съвет за израстване


Блогът на Сани: По един съвет за израстване
Станислава Станкова (fibaeurope.com)
07-10-2011 09:04

Някъде прочетох: „И най-голямата мечта започва с една малка стъпка. Няма как да се постигнат целите без да се извърви целия път. Събираш преживявания, емоции и спомени, нещо, което се нарича живот!". За този живот - баскетболния, който избраха за свое бъдеще много млади хора, направили вече своята първа стъпка, представям на вниманието им по един съвет за израстване от емблематични фигури в българския баскетбол.

 

Зарадвах се изключително много от първия съвет, защото го получих от един от най-успелите треньори и настоящ на България, както и човекът във федерацията, който отговаря за развитието на младите - Росен Барчовски: „На младите баскетболисти и баскетболистки пожелавам да обичат тази игра, независимо дали ще станат големи спортисти. И да знаят, че тя е за талантливи, амбициозни и много трудолюбиви хора, които трябва да могат да живеят и работят в екип. И най-вече да умеят да подчиняват и използват собствените си възможности на колектива. Треньорите предпочитат да имат точно такива състезатели, макар и с по-малки способности. Съветвам ги искрено, навреме да преценят дали притежават такива качества и да работят усилено върху развитието им."

 

Винаги изпълнен с прогресивни идеи, свързани с откритието и реализацията на млади таланти, създател на един от най-успешните клубове за работа с подрастващи, Николай Тенев ви съветва: „Бъди честен с другите, със себе си и към играта ! Опитай се да стоиш над дребните клюки и хорското злословие. Всеки път, когато излизаш на игрището да тренираш, трябва да излизаш с мисълта да работиш така, че да станеш по-добър. Дали ще стане, зависи от теб!

КОГАТО СТЕ ИЗЧЕРПАЛИ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ЗНАЙТЕ ЕДНО - НЕ СТЕ !!!

 

Не допускайте даден проблем да се превърне в оправдание!

Запомнете едно: Action beat reaction !!!

Обсъждай проблемите с треньора. Задавай въпроси и приемай критика от него.

Никога не говори зад гърба на треньора. Помни, че той винаги иска най-доброто за теб и се стреми да те направи играч.

Винаги питай, ако не разбираш дадена концепция от играта.

Споделяй с треньора, за да може той/тя да ти даде съвет.

Винаги се опитвай да изслушваш какво казва треньорът, а не начина по който го казва. Поради желанието му да те научи, той не винаги ще казва нещата по начина, по който желаеш да ги чуеш."

 

Тя е европейска шампионка и една прекрасна и всеотдайна майка. Показа с резултатите на собственото си дете какъв е пътят. Дълги години работи много успешно с подрастващите момичета. Заради всичко това се допитах до Красимира Банова, която започна с цитат на големия Мохамед Али: „Шампионите не са направени в залата - те са направени от нещо дълбоко в тях - желание, воля, мечта и визия" - Това донякъде е вярно. Разбира се, че трябват и други компоненти -условия, треньори и т.н.- сподели специалистката. - Но мисля, че това вътре - мотивацията е нещото, което липсва на днешните подрастващи. Те се занимават с баскетбол между другото, учат между другото, вършейки нещо друго. Аз бих им дала съвет: Самомотивирайте се повече в това, което правите! Тогава ще имате волята, постоянството, търпеливостта, решимостта и желанието да постигнете нещо значимо, да преодолеете трудностите и да не се отчайвате."

 

С любопитство очаквах мнението на един млад специалист в лицето на Таня Гатева. За мен тя е еталон за трудолюбие и професионализъм. Знам колко е амбициозна и изпълнена с желание за работа, което иска да предаде и на младите състезатели, съветвайки ги: „Основното за вас е да знаете за какво сте дошли в залата. Всеки състезател след 14-годишна възраст трябва да е наясно какво костват непрекъснатите тренировки. Как се променя живота ви на млади хора и дали сте готови да жертвате много лично и свободно време, за да постигане мечтаното в залата. Трябва да бъдете много упорити и постоянни. Да се постараете да отделяте време за тренировки всеки ден, да се усъвършенствате с индивидуални занимания и сами. Важно е на каква възраст сте започнали да тренирате, но много по-важно е как ще преминат следващите години от вашия тренировъчно-състезателен процес. Пожелавам успех на всички подрастващи, занимаващи се с баскетбол. Желая ви много здраве и късмет, да обичате играта и да слушате своите треньори".

 

Понякога се случва и е необходимо да пораснеш бързо,защото си напреднал и трябва да отидеш при големите. Тогава всеки млад състезател има нужда от опора от по-опитен съотборник - почувствах това нещо за себе си в лицето на Наталия Топалова, една от най-добрите баскетболистки в България. Ето и нейния съвет: „Като млади състезатели вие трябва да се доказвате всеки ден. Не може да разчитате на моментни добри изяви. Като показвате уважение към играта, треньора и по-опитните от вас, давате заявка за добра реализация. Запомнете,че винаги има кой да ви помогне, но никога не забравяйте, че това може сами да свършите най-добре!".

 

Сигурна съм, че тези мнения за някои от вас, мили млади състезатели, ще бъдат интересни и много полезни. Други от вас ще ги приемат като тривиални, а трети, може би, няма да им обърнат особено внимание. Аз обаче ви пожелавам да имате своята мечтана цел и така да извървите стъпките си към нея, че един ден да бъдете достойни да дадете по един съвет за израстване!


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи