За чий … им е нов треньор в Лукойл Академик?


За чий … им е нов треньор в Лукойл Академик?
Йовица Арсич (сн. BGbasket.com)
02-01-2012 17:06 | Тодор Димитров

Във втория ден на 2012 г. очакваната новина за треньорската смяна в Лукойл Академик стана факт: „Марин Докузовски сменя Йовица Арсич". Едва ли обаче някой може да даде смислен отговор за това. Дори и в самия клуб. Дали пък не е „измиване на ръцете" със сърбина. Нали знаете кой прави селекцията в този клуб?! Със сигурност не е треньорът! Той работи с това, с което има. Наистина шампионът на България отпадна от Еврокупата след първия етап на груповата фаза. Но нека си спомним дали след изтеглянето на жребия са били много оптимистите за продължаване на българския тим в компанията на първенеца на Белгия Остенде, двукратния победител в турнира Валенсия и френския АСВЕЛ. Нима не се случи най-логичното - оставане на последното място в групата. Защо тогава трябваше да бъде сменян Арсич. Та с тази селекция и с липсата на реална конкуренция в България всеки един на неговото място ще стане шампион, та дори и някое дете, което що годе има познание в баскетболната игра.

Друг е въпросът, че според специалистите у нас Арсич е най-слабият треньор водил Лукойл Академик от началото на ерата Лукойл, но пък не е най-евтиният. С това съм убеден са били наясно и в клуба, но тогава защо го оставиха през лятото, а не го смениха тогава. И още един въпрос ми се набива на очи сега: Защо не бе потърсен вариант с български треньор, който в момента ще излезе и по-евтино? Нали искаме да развиваме българското, но изглежда в Лукойл Академик само на думи мислят за това. До преди няколко години школата на клуба печелеше трофей след трофей при подрастващите. Сега е някъде в миманса, като в столицата я изпревариха частни клубове, които едва намират пари за оцеляване, като БУБА и Шампион. При 10-годишните и Олимпия (София) ги бие, при 14-годишните Академик-МГУ също няма проблеми с Лукойл Академик. Ето там трябва да се насочат парите на рафинерията, а не за мъжки треньори пък дори и той да се казва Марин Докузовски, който през септември стигна с Македония до полуфиналите на Евро 2012. Точно затова сега комшията ще е и по-скъп отколкото преди няколко сезона, когато постъпи не толкова коректно и след уволнението на довелия го у нас Константин Папазов, го наследи на поста.

 

Затова сега си задавам въпроса: „За чий ... им на Лукойл Академик нов треньор и при това чужденец?!" Ако питате пък мен: „За чий ... ми е да се бутам между шамарите с този коментар?!", но поне на това имам отговор. Въпреки негативите, които може да ми донесе, съм длъжен да кажа на глас това, което всеки говори под сурдинка в баскетболната ни общност, страхуващ се да не стане трън в очите на властимащите в играта с оранжевата топка в България.


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи