Цанко Цанков: Ще участваме на финалния турнир за Източноевропейската лига


Цанко Цанков: Ще участваме на финалния турнир за Източноевропейската лига
Награждаването на кадетките в Латвия
24-01-2012 15:48

Преди няколко дни националният отбор за кадетки (16) бе на турнир в Латвия, който е част от Източноевропейската лига за момичета. Там избранничките на Цанко Цанков и Венци Гечев постигнаха 5 победи от 5 мача и впечатлиха с представянето си. След завръщането в България старши треньорът Цанков разказа как е протекла надпреварата там и каза какво предстои пред отбора:

 

Спечелихте всичките си мачове в Латвия, кажете повече подробности за тях?

"Както и очаквахме преди заминаването ни там срещнахме доста силни отбори от бившата съветска школа от Латвия, Беларус и Литва. Те имаха по 6-7 момичета от националните им отбори, а пък начело на тези тимове бяха националните треньори. В този трети турнир на лигата спечелихме пет мача и получихме медали и Купа. Малко по-слаб беше противникът в последния ни двубой, който беше от Полша. Мачът почна в 08.00 часа сутринта, но мисля, че момичетата се представиха добре и успяха да превъзмогнат физическата умора след четири мача в първите два дни и доста натоварената програма."

 

Има ли прогрес в играта на отбора, от кои сте най-доволен?

"Много полезни бяха тези проверки, защото, както бях казал и преди заминаването, ние търсим играч на позиция 1. На този турнир на нетипичен за нея пост използвахме Ива Георгиева, която до голяма степен се справи с изключение на последните 5-6 минути на мача с единия латвийски отбор. На тази позиция ползвахме и Сюлюбе Мехмедова, която също за времето, което беше на игрището се справи добре. Много добре през целия турнир играха Мария Камбурова, Борислава Христова и Теодора Динева. Много добре също така се включи нашият център Таня Енева и за първи път имахме и по-високо ръстов играч. Тя обаче има да работи много върху играта си в защита."

 

Какво предстои сега пред отбора и как продължава този турнир?

"Поканени сме да участваме във финалния турнир, който ще се проведе в полския град Гданск от 3 до 5 май. На него ще участват най-добрите 6 отбора, а допълнителни покани получават нашият и още един отбор. Това е така, защото ние се включихме по-късно в лигата и пропуснахме първия турнир. В следващите два обаче ние спечелихме 9 победи от 10 мача и това също допринесе. Тепърва предстои да бъде направен план за подготовка за Европейското първенство. На този етап всичко още е в работен вариант и не можем да конкретизираме какво точно ще се прави."


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи