Георги Младенов: Трудно ще се разбие рамката на предизвестените финалисти за Купата


Георги Младенов: Трудно ще се разбие рамката на предизвестените финалисти за Купата
(сн. BGbasket.com)
15-02-2012 09:59 | Иван Вълчанов

Георги Младенов очаква на финала за Купа България за мъже да се срещнат обичайните заподозрени – Лукойл Академик и Левски, въпреки че се надява тази година да има промяна на рамката, в която влезе баскетболът ни в последните няколко години. Ето как той прогнозира развитието на четвъртфиналите, които стартират днес в Самоков, в интервю за BGbasket.com:

 

„Отчитайки ритъма, в който навлезе Ямбол напоследък и фактът, че в последния кръг отборът победи Черноморец в Бургас, дава предимство на Ямбол. Ямболии са в добро състояние и в добър ритъм, играят добър баскетбол, който са играли дълги години. Те познават играчите си изключително добре и не смятам, че ще имат проблеми. Победата приляга повече на отбора на Ямбол, въпреки че във формата на Купата е доста различно и само един мач може да те изхвърли от борбата. Смятам, че имайки предвид проблемите и начина, по който игра Черноморец в последните мачове, Ямбол ще се класира без проблем в четворката.”

 

Като че ли е някаква традиция през последните години Левски да няма проблеми с Балкан. Играчите от Ботевград имат дух, играчите са добри и всеки има с какво да допринесе. Имат и силни млади играчи като Димитър Маринчешки и Станимир Маринов, а Любо Лилов се утвърждава като лидер. Смятам обаче, че по-класният отбор е Левски и в никакъв случай не смятам, че ще има проблеми да победи, особено с тази практика, която се утвърди през последните години – да няма проблеми срещу този съперник. Не смятам и че Левски ще играе отпуснато, защото тяхната цел, особено след победата в Правец, е да спрат Лукойл и ще подходят сериозно към мачовете за Купата. Предимството е изцяло на страната на Левски.

 

Между Рилски спортист и Черно море има закачка през последните години. Отборите си размениха победи и като гости, и като домакини. В един мач варненци водеха с 20 точки малко преди края, а след това загубиха, а помним и как миналата година отборите играха четирима срещу трима в Самоков по време на плейофите. Смятам, че ще бъде интересен мач, но въпреки това като домакини и отбор, в който се работи много сериозно, Рилски ще опитат да направят така, че да играят на полуфинал. Домакинът не е длъжен да играе на финал, но според мен отпадане още на четвъртфинал би бил провал. Определено това ще бъде най-сериозният и непредсказуем мач в четвъртфиналите, но все пак давам предимство на отбора на Рилски спортист.

 

Въпреки всички финансови проблеми, Спартак Плевен играе добри мачове, дори срещу Лукойл Академик. Те излизат срещу по-силните като равни, победиха Рилски в Плевен и играят приличен баскетбол. При тях ми харесва това, че използват силните си страни, понеже нямат високи хора в подкошието. Като знаем класата и начинът, по който играе Лукойл обаче, смятам че той безпроблемно ще победи. Ако се случи обратното, ще бъде огромна изненада. Въпреки това Спартак играе своята игра и не се съобразява срещу кого излиза, отборът доказа това и когато беше домакин на Лукойл. В края на краищата смятам, че Лукойл без проблем ще играе на полуфинал.”

 

За по-нататъшното развитие на турнира и фаворитите за Купата Младенов прогнозира: „Последният мач между Левски и Лукойл Академик беше доста стойностен. Видя ми се някакво спокойствие от страна на Лукойл. Те по-скоро приеха философски загубата. Според мен всичко е предизвестено както за Купата, така и в шампионата и ако не станат някакви големи грешки, финалният мач ще бъде именно между тези два отбора.

 

За да стигнат до финала, при продължаване на Левски, отборът ще срещне победителя от мача Рилски спортист – Черно море. Ако приемем, че това ще бъдат домакините, Левски има да си връща за последната загуба в Самоков, а и пътят към детронирането на Лукойл минава именно оттам. Както вече отбелязах обаче, Рилски ще има голям стимул, защото участие във финала у дома би било много добро представяне за отбора. Мачът е непредсказуем и всичко ще зависи от моментното състояние на играчите и от инерцията от четвъртфиналите. Който отбор първи излезе от нервността, той ще отиде на финал. При продължаване на Лукойл пък той най-вероятно ще срещне Ямбол, но според мен там е предизвестено класирането на Лукойл за финала. Въпреки тези прогнози, се надявам да се разбие тази рамка на предизвестеност. Ако единият от фаворитите отпадне, това ще предизвика по-голям интерес у зрителите и малко или много спонсорите на останалите отбори ще видят, че парите им не отиват напразно.”

 

За финал легендата на баскетбола ни пожела турнирът да стане интересен и сподели кои според него са отборите, които могат да поднесат приятна изненада в Самоков: „Искрено се надявам всички мачове от турнира да бъдат много интересни и да се получи истински празник в залата в Самоков. Дано залата е пълна и мачовете да са интересни, а не още до почивката да се решат и да няма интрига. Не подценявам нито един отбор, но последната ми прогноза е, че и тази година финалът ще бъде между Лукойл и Левски.

 

Потенциал за приятна изненада имат на първо място Левски, ако играят финал. Не искам да прозвуча като ментор, просто мнението ми е, че те имат потенциала да стигнат дотам. Приятната изненада ще бъде, ако се смени моделът и Левски спечели Купата. Друга приятна изненада ще бъде, ако Ямбол направи добър и равностоен мач на евентуален полуфинал срещу Лукойл, въпреки че това ще бъде изключително трудно. Друга приятна изненада може да се получи и в четвъртфиналите, ако Черно море се противопостави на Рилски спортист.”


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи