Георги Младенов за националния: Момчетата не оставиха сърцето си на терена


Георги Младенов за националния: Момчетата не оставиха сърцето си на терена
(сн. BGbasket.com)
23-08-2012 20:59

Старши треньорът на старозагорския Берое и бивш национален състезател Георги Младенов смята, че националният ни отбор играе добре, но баскетболистите не оставят сърцата си на терена. Според него те трябва да покажат, че наистина искат да играят на Европейско първенство. Специалистът не коментира работата на треньорския щаб, но дебело подчерта, че българските треньори като цяло трябва да се научат да не бъдат лицемери. Ето какво каза той пред BGbasket.com:

 

„Момчетата играят, макар че не си оставят сърцата на игрището, което е важното. Всички имат претенции и за финанси, и че са добри играчи, но тези неща се показват на терена. Играхме много нервен мач с Швеция, все пак е първи от квалификациите, но успяхме да го измъкнем. След това получихме един шамар в Азербайджан. Загуба от Азербайджан звучи несериозно, но въпреки че не съм гледал целия мач, видях че през цялото време сме губили с 24-25 точки и накрая падаме с 15. Срещу Германия загубихме от отбор, който е млад и добре построен, има само двама по-опитни играчи. Започнахме плахо, но успяхме да се върнем в мача и дори в третата и четвъртата част надиграхме съперника. Според мен отборът на Германия можеше да бъде победен, не играхме лошо, но какво значи не играхме лошо, на нас ни трябват грозни победи, а не красиви загуби.


Нека не правим анализи отрано, имаме шансове, имаме мачове до края на квалификациите. Ще се борим срещу Азербайджан и Швеция, трябва да победим и два пъти Люксембург. Ако бием Швеция като гост, ще се върнем в играта. Аз съм треньор и няма да коментирам работата на треньорския щаб на националния отбор, но мога да коментирам играчите. Смятам, че някои от тях дадоха максимума от себе си, но не си оставиха сърцата на терена. Много от играчите имаха отчасти добри изяви. Свалям шапка на Филип Виденов, който играе на куц крак, но въпреки че не е напълно готов е там, раздава се и показва пътя на младите. Единственото, което мога да кажа, е че някои от баскетболистите не си оставиха сърцата на игрището. Те трябва да покажат, че наистина искат да бъдат на Европейско. Независимо че звучи грубо, някои играчи просто се разходиха по игрището. Това е моето мнение, не визирам никого в него. Пак казвам, все още има много мачове.”


Говорейки за треньорите, Младенов не коментира щаба на отбора, а посочи нещо според него характерно за българския баскетбол, което трябва да се поправи: „Няма да коментирам треньорите на националния отбор, защото аз също съм треньор и не е коректно. Нещото, което мога да кажа обаче е, че ние, българските треньори, трябва да се научим да не бъдем лицемери. Защото ние лицемерно се радваме на победите на своите колеги, а вътрешно им завиждаме. Ние лицемерно страдаме за загубите им, а вътрешно се радваме. И докато не започнем истински да страдаме за загубите и да се радваме за успехите, нищо не може да е случи. Защото в края на краищата, всеки един от треньорите, които са в националните отбори, независимо дали за мъже, жени или подрастващи, представя треньорското съсловие на България. Виждам, че много хора сме страшно амбицирани и подкрепяме отбора, но вътрешно голяма част от тях се радват на провалите. На това трябва да се научим ние българите – особено в баскетбола. Не искам да коментирам другите спортове, аз мога да коментирам само него. Баскетболните треньори трябва да се научат да се радват и да страдат истински за победите и неуспехите на своите колеги.”


Тагове: Европейски квалификации 2012 - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи