Свой сред чужди – спасение в УЛЕБ


Свой сред чужди – спасение в УЛЕБ
20-12-2012 13:59

Георги Вълчев разказва как е започнал да свири в УЛЕБ


Георги Вълчев е един от най-добрите ни и принципни съдии от близкото минало. В момента е комисар на всякакви възрасти. Със сигурност той има какво да разказва на по-младите си колеги, а той това го може. BGbasket.com се възползва от сладкодумието му, от които се надяваме да спечели само любимия ни спорт. Ето и поредният разказ на Жоро Вълчев.


След като ми отнеха правата след финалния мач за титлата при мъжете Левски – Черно море от 1 юни 2000 г. разбрах, че в България за мен вече няма място. Задавах си въпроса какво ще правя?! Имах контакти със съдии от цял свят. След наказанието бях готов да си взема шапката и да замина чак в Южноафриканската република. Но Тити Папазов ми каза един ден: “Знаеш ли, че е сформирана Евролига и че Костас Ригас е нейният спортен директор? Защо не му се обадиш?”


Човек дори и в нещастието си има късмет. През ноември 1999 г. свирих мач в Истанбул и комисар за пръв път от 25 години в Турция беше грък – Костас Ригас. Познавам го от европейското за юноши до 18 г в Димитровград и Хасково. Тогава той беше един от младите и перспективни съдии в Европа. Обадих му се: “Аз съм Георги Вълчев.” “Не ми се представяй. Знам много добре кой си.” Попитах мога ли да кандидатствам за съдия в Евролигата. “Какъв ти е проблема?! Ето ти номера на факса, пускай документи.” Обявиха обаче, че на тези, които са в договорни отношения с УЛЕБ, ще им бъдат спрени правата от ФИБА. Започна вътрешния шампионат при мъжете. Получих наряд за мач и го отказах. После още един. Викнаха ме хора от Управителния съвет на федерацията: “Разбрахме, че си имал взаимоотношения с УЛЕБ.” Отговорих им: “Не само, че имам, но съм подписал тригодишен договор. И за да не ви поставям в деликатно положение, отказах и двата мача от вътрешния шампионат.”


През април 2001 г. шефовете на УЛЕБ и ФИБА се сдобриха, възстановиха ми правата. Един ден Георги Младенов ми каза какъв разговор е провел с шефа на БФБаскетбол Атанас Тонев. Попитал няма ли да ме пуснат да свиря финали, след като са ми възстановени правата. Тонев му отговорил, че трябва да ме проверят. “Него цяла Европа го провери вече, а вие за 20 години не сте го проверили!”, изкоментирал Младенов.


Коментари
Други новини