Как и защо спечели отново Лукойл или как и защо загуби?


Как и защо спечели отново Лукойл или как и защо загуби?
Лукойл побеждава Левски на финала в последните две години (сн. Sportsimages.bg)
26-02-2013 21:30

Това са двата възможни въпроса в петък вечер


Мачовете за определяне на носителя на Купата на България при мъжете са в точното време и може би на точното място, преди плейофната фаза в първенството и към края на предпоследния етап от ЕВРОХОЛД Балканската лига, където участват Левски и Рилски спортист. Със сигурност треньорите на осемте отбора ще използват целия потенциал на съставите си, защото не само, че еп рестижно да си носител на Купата, а и защото предстоят решителните срещи за определяне на шампиона и призовите места в НБЛ. И на фона на тази картина,турнирът във Варна е не само една отлична проверка и игрови стаж за тях, но и опит да вземат в морската столица повече, от това, което ще постигнат в НБЛ.
След няколкогодишно прекъсване надпреварата се завръща в баскетболната Варна, която в последните седмици се тресе от протести. Варненци силно обичат и силно мразят, което си е достатъчен признак за характер. В случая- баскетболен. Варненската публика е с отлична спортна култура и провеждането на Купата на метри от морето е сигурна предпоставка за по-голям зрителски интерес отколкото в София, макар Черно море Порт Варна да се тътри в класирането на националната баскетболна лига, което несъмнено не приляга на клуб с традиции и успехи в България.Ситуацията в първенството отдавна е ясна. На първите три места този сезон доминират съставите на Лукойл Академик, Левски и Рилски спортист. Балкан се опита да се намърда в тройката, но успя за малко.

 

Макар да води през цялото първенство, Лукойл Академик преживява един от най-динамичните си сезони. Шампионите се разделиха с Марин Докузовски, който се ползваше с доверието на големия бос Валентин Златев, но търпението на бизнесмена явно свърши, когато Лукойл Академик се раздели рано с мечтата за нещо повече в Еврокъп. Последва загуба от Левски в шампионата, която съвсем нажежиобстановката в Правец. Докузосвки си тръгна по живо - по здраво, а треньорското кормило пое емблемата на Лукойл Академик Сашо Везенков. Освен като директор, той се зае да върне настроението и силите на момчетата в отбора като треньор.

 

Везенков жъне успехи в шампионата, и участието на Лукойл в турнира за Купата си е истинско предизвикателство за него вече не само като директор, но и като треньор. Везенков ще разполага с това, което сам си е поръчал. В първия си мач шампионите срещат Берое воден от Георги Младенов. На всички е известно, че Младенов не обича да губи, но имайки предвид резултатите в първенството този сезон, везните се накланят към логична победа за Лукойл Академик. Във Варна комфортно и с мотивация да се представи както винаги на високо ниво е и рожбата на варненската школа, капитанът на Лукойл - Тодор Стойков.

 

Във втория мач от програмата на 27 февруари в зала „Конгресна” във Варна излизат Балкан и Ямбол. Ботевградчани играят този сезон нахъсано и определено си вярват, че могат повече, от това, което всъщност показват, в което няма нищо лошо, разбира се. Ямбол не е Ямбол от миналия сезон, а колебливото представяне в първенството, не вещае нищо добро за момчетата на Иван Чолаков. В срещите помежду им резултатът е равен, така че определено това е четвъртфиналът, чиито изход е най-непредсказуем, а попадането им в спор за призовите места е почти илюзорно.


Натам се е запътил с пълна сила Левски. Крайно време е сините да вземат това, което им се полага с оглед на богатата скамейка и резултатите този сезон в ЕВРОХОЛД Балканската лига и в НБЛ. Тити Папазов потрива ръце и чака с нетърпение сблъсъка със Сашо Везенков. Макар да демонстрират топли отношения и имайки предвид рамото, което удари Везенков на Папазов при избора му за селекционер на националния отбор, може да сме сигурни, че тук няма да има място за игри и закачки, и всеки ще се бори да вземе своето. Преди това обаче сините трябва да победят Черноморец. Направиха го в последния кръг на първенството и то като гости. Дори и да търсят реванш, бургазлии нямат потенциала да отстранят Левски в турнир на елиминации, а и „сините” няма да допуснат акулите да им изядат главите.


Последната среща от програмата в първия ден изправя домакините срещу Рилски спортист. Варненци ще имат подкрепата на местните фенове, които с пълна сила ще разпуснат след работния ден или след поредния протест. Това обаче не може да изплаши човек с опита на Росен Барчовски. Специалистът ще се бори не само за успех срещу Черно море Порт Варна, но и за финал в петък, който мисля си му приляга. Преди това обаче симпатичните Миркович, Смит, Захариев и компания трябва да покажат това, което показват в ЕВРОХОЛД Балканската лига и в НБЛ, за да стигнат до там.

 

Ако Левски победи Черноморец на старта, а Рилецо удави в моретодомакините, полуфиналът между Левски и Рилски спортист ще бъде най-интересният сблъсък преди финала, макар че ще наблюдаваме четвъртото му издание този сезон. С оглед на хъса и възможностите си, Левски и Рилски заслужават да се борят за купата във Варна, но жребият в турнира ще позволи само на единия да се изправи в такъв мач и да се опита да счупи статуквото през последните години налагано от Лукойл Академик. „Сините” имат три загуби в първенството, две от които от Рилски спортист. Тази обица със сигурност тежи на ухото на Тити Папазов, а човек като него няма да позволи разхлабване на редиците точно в този момент.

 

Лукойл започва борбата със самочувствието на основен претендент за Купата, Левски и Рилецо са устремени да детронират Везенков и неговите момчета, но не е като да са без мечти и останалите пет участници в четвъртфиналите.И понеже казват, че спортните журналисти трябва да наблягат на въпросите как и защо, а не толкова на кой, кога и къде, ще добавя, че в тази връзка знаем участниците, знаем кога, ясно е и мястото. А останалите два въпроса в навечерието на 3 март, ще изглеждат така: Как и защо спечели отново Лукойл или как и защо загуби? Отговорите чакаме в петък вечер, когато ще стане ясно името на новия или стария носител на Каменица Купа на България по баскетбол.

 

 

Вяра Кръстева, БНТ



__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър



Тагове: Купа България - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи