Съобразихме се с всеки, освен с когото трябва


Съобразихме се с всеки, освен с когото трябва
По-голямата част от седалките около агитките в залата бяха празни (сн. BGbasket.com)
07-03-2013 18:38 | Иван Вълчанов

Миналата седмица се проведе турнирът Каменица Купа България във Варна, а освен традицията Лукойл Академик и Левски да стигнат до финала и „студентите” да си тръгнат с трофея, се спази и една друга за българските мачове – залата да е полупразна. Причините за това са няколко.

 

Разбира се, трябва да отбележим, че настоящият сезон не е никак добър за домакина Черно море Порт Варна и с това донякъде се обяснява липсата на голям интерес. Няколко други обективни причини обаче също са факт. Първо, финалите за турнира не бяха през уикенда. Неслучайно спортните събития се провеждат през уикендите, защото тогава огромната част от хората не са на работа и имат възможност да се забавляват, отивайки например на баскетболен мач.

 

В първоначалната програма финалът бе предвиден за събота, заради заетост на зала „Конгресна” в неделя, а след това пък го изместиха за петък, заради претенциите на телевизията. И като стана въпрос за излъчването – първите две срещи можеха да се гледат само по заключен канал (Film+ HD) и затова четвъртфиналните двубои започнаха в 13.00 часа в делничен ден, a мачът Лукойл Академик – Берое го видяха стотина зрители в залата и не повече от толкова по телевизията. Залата беше почти изцяло празна, като по-голямата част от хората в нея бяха участниците в турнира, представители на федерацията и медиите и момчета и момичета от местните школи. Обикновени зрители почти нямаше, а и честно казано по това време не е и нормално да има. Това не е формула за популяризиране на баскетбола, от каквото имаме остра нужда, а за точно обратното. Освен че нямаме интересен баскетбол, правим нещата така, че дори да беше качествен и добър, хората да не могат да го гледат.

 

Четири мача в един ден са много, както за телевизионните зрители, така и за хората в залата, които трябваше да прекарат 9-10 часа в нея. Далеч по-разумно щеше да бъде турнирът да е в рамките на четири дни, дори пет дни, а финалите – в събота или неделя. Явно обаче никой не мисли за това колко хора ще има в залата и че тези мачове и като цяло спортът е само и единствено за феновете. Нито баскетболът ни е на такова ниво, че хората да ходят в залата на всяка цена и по всяко време, нито празната зала е от полза за някого. Ние, журналистите, както и организаторите нямаме проблем да сме в залата по всяко време. Но както казах вече този турнир не е за нас, не е и за организаторите. Въпреки това се случи така, че се съобразихме с всеки, освен с хората, които са най-важни – зрителите.

 

Накрая трябва да отбележим и положителното от турнира – за разлика от другите мачове, финалът се радваше на посещаемост от близо 2000 човека в зала „Конгресна”. Той беше доста интересен, въпреки че качеството на играта определено не беше най-доброто. Това е знак, че хората имат нужда да гледат баскетбол и дано опитът от този турнир доведе до това финалите на следващата Купа да са в други дни и различни начални часове, за да могат още повече зрители да им се насладят.

 

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Купа България - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи