За една тъжна българска вечер


За една тъжна българска вечер
Маринович и Левски бяха освиркани от част от феновете в Самоков (сн. Мария Мицова)
22-04-2013 18:55 | Вяра Кръстева, БНТ

Галил Гилбоа бе повече домакин, отколкото гост в Самоков


Казват, че в баскетбола публиката е шестият играч на терена. Като подкрепа и съпричастност със случващото се на паркета. В неделя вечер ЕВРОХОЛД Балканската лига по баскетбол излъчи своя нов-стар шампион. Чудесна финална четворка, перфектна организация, истински празник за този спорт в Самоков. Какво се случи обаче в часовете малко преди полунощ, когато в зала Арена Самоков един срещу друг излязоха финалистите Левски София и Галил Гилбоа от Израел.

 

Случи се това, което не бива да се случва в нито една претендираща да е европейска държава. Или може би, все още не сме дорасли да бъдем европейци, а с безумно поведение, като това, което демонстрираха местните фенове в Самоков, никога няма да се наречем такива. На игрището в Арена Самоков излязоха отборите на Гилбоа Галил и българският Левски, отбелязвам с големи букви БЪЛГАРСКИЯТ! Вместо аплодисменти, нашият тим, бе мощно освиркан и засипан с ругатни. Звучи абсурдно, нали? За самоковци обаче това е върховно изживяване. Обидени от факта, че Левски отстрани техния Рилски спортист на полуфинала в петък, провокирани от емоционалната реакция на един от играчите на сините при негов кош в същия мач, местните фенове, решиха, че трябва да накажат баскетболистите на Левски и треньорския щаб, в момент когато те играят за България. Факт е, че отборът на Тити Папазов е недолюбван от самоковци. За тях Папазов е шут, а момчетата от отбора са наричани с обидни думи и дори замеряни с бутилки. И това на фона на усилията, които тяхната община и организаторите на лигата положиха в последните седем месеца, звучи обидно и най-малкото неуважително. По традиция преди началото на всеки мач от Балканската лига, в залата звучат химните на страните, чиито отбори предстои да играят. Питам се защо нямаха куража самоковци да освиркат българския химн, нали той звучеше в чест на отбора, който бяха дошли да ругаят, вместо да си седят вкъщи и да почиват преди предстоящата нова работна седмица? И да, очаквах залата да бъде почти празна, защото никой не се е надявал в Самоков да дойдат кой знае колко фенове от столицата, камо ли местна агитка.


Очевидно съм се заблудила. Залата беше пълна с българи, които хулеха българите и изригваха, когато техния съперник от чужбина отбележи кош, или пък играч на Левски направи пропуск. За щастие, от време на време някои от присъстващите в залата аплодираха нашия отбор във финала, правеха го и редовните фенове на сините от София. Но на фона на цялата картина, оставам с чувство на огорчение.


Грозно, недостойно и тъжно. И понеже много обичаме да се наричаме европейци или да се сравняваме с тях, питам се, кога във Франция, французите ще освиркват своя отбор и ще подкрепят българския, като гост? Никога! Защото, когато губиш, трябва да губиш с достойнство, така както загубиха страхотните момчета от Рилски в петък, когато Левски ги отстрани на полуфинала. За разлика от любимия си отбор, феновете му паднаха много ниско! В зала Арена Самоков във финалния мач на петото издание на турнира, отборът на Галил Гилбоа от Израел бе повече домакин, отколкото гост. Тъжно, но факт!


Тагове: ЕВРОХОЛД Балканска лига
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи