Николай Тенев: Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него


Николай Тенев: Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него
(сн. Sportsimages.bg)
28-04-2013 14:27

 „Пусни народа ми, да кара сърф” e  книга, написана от Ивон Шуинар, основател и собственик на „Патагония”. В нея той говори за решимостта и куража, които е проявил при взимането на решение за създаването на фирмата, за свободата, която е имал да избира, за пътя, който е изминал, и за това как когато превърнеш удоволствието в работа, успеха и удоволствието вървят ръка за ръка. Ето какво казва за него и Рей Андерсън, Председател на „Интерфейс”:„Ивон Шуинар е планински катерач и в буквалния и в преносния смисъл на думата, и нито една планина, която е покорил в действителност, не е по-страховита или важна от планината, която изкачва в бизнеса си: Връх Устойчивост.”


Наблюдавайки тези дни полуфиналите и финалите на Младежката лига, си мислих, как сега на тези млади играчи ще им се наложи да решават и определят посоката, в която да се развиват. Всеки от тях се изправя пред въпроси, от рода на - Какво да уча? Къде да продължа образованието си? Как да развия моя спортен талант? Как да продължа кариерата си? – отговорите на които трябва да са ясни и категорични, и които са пряко свързани с бъдеще им. Много комплексни въпроси с много важни отговори и съответно, последствия.

 

В подобни ситуации всички ние търсим и разчитаме на добри съвети/съветници. На първо място това са  нашите родители и други членове от семейството, приятели, съотборници, треньори… Но, кой може да каже истината? Кой може да говори за това? Кой има опита? На кого може да се довериш ?...

 

Много млади играчи, са склонни да доверят и предоставят това решение  на други.  Не правете тази грешка, това не е мъдър подход ! Необходимостта ВИЕ, ЛИЧНО, да вземете решение, и да носите отговорността за него, е първата стъпка към вашата самостоятелност, и воля да покажете,че можете сами да решавате проблемите си. Аз знам, че това е трудно и отнема много време и енергия, тежък процес, но това е най-правилният и верен подход към решаването на сериозни въпроси, касаещи бъдещето ви. Отделете необходимото време, за да разберете какви са вашите възможности и какви са възможните места, където те биха се реализирали най-добре. Това означава, да определите позитивните и негативните неща на всяка от възможностите, които имате, да помислите върху тях, да ги проучите добре и едва тогава да направите своя избор. Ако трябва да вземете решение относно баскетбола, първо се попитайте:

-      Какви са моите цели в баскетбола?

-      Реалистични и постижими ли са за мен?

-      Как ще участвам аз в това?

-      Наистина ли искам, и мога ли, да бъда професионален играч и като такъв да организирам живота си, или ще бъде по-добре да продължа да играя баскетбол и да уча, за да мога да се развия професионално в друга сфера/професия?

 

Когато взимате решение относно баскетбола,  всеки трябва да е на ясно с това, какво означава да бъдеш професионален играч, какво очаква от това да играе професионално баскетбол като начин на живот, като начин за изкарване на прехраната и издръжка на семейството, и дори с това, как ще продължи живота си, след края на активната си кариера… Освен това… Не пропускайте да отбележите и факта, че много неща ще са извън вашия контрол, неща, които могат да доведат кариерата ви до неочакван обрат.

 

Ето някои неща върху, които си заслужава да помислите:

Да кажем, че при добро стечение на обстоятелствата (без контузии и т.н.) професионалната кариера на един играч може да продължи около 12 години. Някъде между 33 и 36-тата си годишнина, повечето играчи се „пенсионират”. Задайте си въпроса -  Колко пари ще ви трябват, за да си осигурите повече или по-малко финансова независимост, след като приключите кариерата си ? Всички ние имаме различни критерии относно това, какво значи финансова независимост, но нека да приемем, че когато на 35 годишна възраст приключите активната си кариера, ще имате един милион евро в банковата си сметка, с които ще може да живеете спокойно през останалите години, докато се пенсионирате. За останалите 30 години това прави приблизително по 2700 евро на месец…

 

Сега помислете – Колко европейски играчи, могат да спестят тези пари по време на своята професионална кариера ? … За да спестите тези пари, вие трябва да печелите и спестявате приблизително по 100 хил., на сезон. Това е възможно за много малък процент от професионалните играчи в Европа, което означава приблизително по един играч от отбор (професионален) в Европа. Преди кризата, това бе възможно за играчи, които играеха в испанската АСВ. Те можеха да направят близка до тази сума или повече… Същото важи за Италия и Гърция. Все още това с пълна сила важи за играещите в първенствата на Русия и Турция. Но само там. Същото не може да се каже за Германия, Франция, Белгия, Полша, Литва, Швеция и за още над 50 лиги в Европа…

 

Ако вие мислите, че реално може да сте един от тези, които могат да правят по 100 хил. на година, тогава го направете, смело… Но трябва да сте сигурни, че няма да имате травми, че винаги ще играете за точния отбор, треньор, съотборници, които да ви импонират. О, забравих още, че… също така трябва да бъдете непрекъснато във форма, да играете все по-добре, да не тичате след всяко момиче, да харчите и инвестирате правилно спечелените пари, и… т.н.

 

Картината, която ви описвам тук е твърде черно-бяла, но аз само ви подсказвам насоките, върху които да размислите. Всъщност, вие може да играете професионален баскетбол и за по-малко пари, от които малко да спестите и да си прекарвате добре, да живеете добър живот... Все пак, вижте какво идва след това. След края на професионалната ви кариера е нормално, да инвестирате спечелените пари и да започнете бизнес, или просто да започнете някъде, някаква работа, а със спестените пари да си купите къща, кола и… в крайна сметка месечните ви приходи значително ще намалеят.

 

Но, освен парите има още много неща, които вие може да постигнете, играейки баскетбол. След края на кариера ви като играч, вие може да започнете кариера като треньор, агент, скаут, генерален мениджър или други свързани с играта, с клуба, професии. Може да започнете работа във фирмата на спонсора, да заемете длъжност, свързана със спорта в общинското ръководство на града, за който последно сте играли и т.н.

Каквото и да решите да правите, не забравяйте, че то трябва да ви доставя удоволствие. Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него. Не може да мислите и играете през цялата си кариера само за пари… Това все пак е и вашият живот, и той трябва да е приятен.

 

Ето защо, когато взимате решение как да продължите кариерата си и живота си, погледнете отвъд близкото бъдеще, и решете в полза на това, което би ви донесло по много, от всичко - успех, удоволствие, приятелства, победи и… пари.

 

(Следва продължение)


__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи