След повече от десетилетие отново ще гледаме пети мач на финална серия


След повече от десетилетие отново ще гледаме пети мач на финална серия
03-06-2013 09:50 | BGbasket.com

Левски и Черно море решиха спора за титлата в пет мача преди 13 години


Днес със сигурност ще бъде паметна дата за българския баскетбол, тъй като Левски и Лукойл Академик ще изиграят петия, решителен мач от финалната серия в НБЛ. За първи път от 2000-ната година насам шампионът на България ще е изиграл пет срещи, преди да вдигне трофея.

 

Преди 13 години Левски стана шампион, побеждавайки Черно море с 3-2, след като поведе с 2-0 победи, варненци изравниха и „сините” спечелиха решителния пети мач. Интересното е, че тогава в състава на варненци бе Тодор Стойков, а сега 13 години по-късно той отново е в подобна ситуация.

 

Относно днешния двубой прогноза е изключително трудно да се направи, най-малко защото за да стигнат до пети мач, отборите явно са равностойни, а в него голяма роля ще играят фактори, които не са свързани с чисто баскетболната страна на мача. Често под голямо напрежение именно отборът с по-класен състав не успява да намери ритъма си срещу съперника, който е под огромна емоция. Лукойл Академик обаче има няколко големи предимства – мачът е в Правец и въпреки че атмосферата там не е толкова решаващ фактор, на Левски определено ще липсва пълната зала „Универсиада”, огласяна от агитката. Другият, и по-важен фактор, е самочувствието на шампионите. Те са най-добрият отбор вече десетилетие и го знаят, което ги прави много опасни. „Сините” пък от години се опитват да ги стигнат и вече загубиха няколко финала срещу тях. Дали това ще е от значение ще се види тази вечер, като левскарите трябва да са си взели поуки от предни поражения.

 

Началото на мача ще е от голямо значение, защото който от отборите успее да се откъсне и да наложи своето темпо, ще има и сериозно психологическо предимство в хода на срещата. И двата отбора имат дълги скамейки, което гарантира на треньорите доста опции. Видя се, че шампионите изпитват затруднения, когато високите им играчи натрупат лични нарушения, докато при Левски решаващ фактор е стрелбата от далечно разстояние – когато тя не върви, отборът изостава доста, така че това са два аспекта, които могат да се окажат решаващи за изхода на мача.

 

Още от началото на серията се оформи много интересен и здрав сблъсък между Томас Масамба и Марко Маринович, като неведнъж прехвърчаха и искри. Със сигурност борбата на позицията на гарда ще е ожесточена и от това до каква степен Марко Маринович ще се разгърне в мача ще зависи много.

 

Когато освен всичко това прибавим и психологическото напрежение върху отборите – от една страна вероятността Левски да прегори, когато е толкова близо и от друга чувството за фаворит и задължителна победа на десеткратния шампион Лукойл, ще разберем кой отбор е по-добре подготвен да бъде шампион на България.

 

Едно е сигурно – тази вечер ни чака страхотна битка, а без съмнение напрежението ще бъде дори и във въздуха в залата Правец. Ясно е, че и двата отбора ще се хвърлят здраво за победа, тъй като друг изход няма. Дано и съдийската тройка успее да удържи на напрежението и контролира мача и играчите на двата отбора, за да няма излишни нерви и всичко да се реши само на терена. 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи