Такава интрига искахме да има, дано следващият сезон ни донесе още повече емоции


Такава интрига искахме да има, дано следващият сезон ни донесе още повече емоции
08-06-2013 19:18

На 3 юни около 22.00 часа вечерта баскетболистите на Лукойл Академик спечелиха шампионската титла на България за 11-и пореден път. На пръв поглед нищо изненадващо предвид доминацията на тима в последните години. Още преди сезона на всички бе ясно, че това е основният фаворит, но многото катаклизми, които дори докараха дори спортният директор Сашо Везенков до треньорския пост, поразклатиха трона на тима. Лукойл Академик бе на косъм от отпадане още на полуфинал от Рилски спортист, като в петия мач на моменти изоставаше с 20 точки, но оцеля. Във финалната серия срещу Левски пък отново се стигна до пети мач, което бе най-доброто, което можеше да се случи на нашия баскетбол.

 

Няма какво да се лъжем - качеството на играта не се е вдигнало толкова и не е такова, каквото беше преди 10 години да речем. Тогава залите все още бяха пълни на много места, имаше много равностойни отбора и двубоите бяха непредвидими. Този сезон, особено в плейофите, започна да ни напомня за тези времена. Сериите Лукойл Академик - Рилски спортист и Левски - Балкан, които завършиха 3-2, бяха наистина емоционална наслада за всеки зрител. Много обрати, пълни зали, различни агитки, една цел. Всеки един от четирите отбора се бореше да стигне финал, а фаворитите бяха близо до отпадане. Това не се случи, но поне бе загатнато, че баскетболното първенство отново може да пълни залите. Това е основното върху, което трябва да се работи. Ако се случи, то веднага ще се отрази най-вече върху намиране на спонсори, а със сигурност това ще повлече със себе си куп още положителни неща.

 

Както се очакваше и самият шампионат бе много интересен. Да, Лукойл Академик и Левски пак завършиха първи и втори, но този път те си имаха достойни опоненти. Едва ли преди сезона някой е очаквал Рилски да бие два пъти Левски или Балкан да запише първите си победи над Лукойл Академик. Е и това се случи! Случи се и нещо добро за родния баскетбол с включването на младежкия национален отбор в НБЛ, а той дори записа победа срещу бронзовите медалисти от Рилски. В шампионата имаше и други интересни срещи и интригуващи двубои, които могат да ни накарат да си мечтаем, че нещата могат и да станат по-добре. Дали ще станат обаче предстои да видим.

 

За петия мач между Лукойл Академик и Левски може да се говори много, но сякаш наистина по-добрият отбор победи. „Студентите” водеха през повечето време, а играчите на тима изглеждаха по-знаещи и по-можещи на терена. За съдийството няма нужда да се споменава, но е редно да се попита защо от двата треньорски щаба отказаха да им свирят двама от топсъдиите ни - Владимир Цеков и Марин Механджиев, които след това логично не получиха нито един наряд за финалната серия. Грешки е имало и ще има, но и играчи и треньори грешат, което се видя и в решителните моменти от срещата. Да, може би ако Левски най-накрая бе успял да спре Лукойл и съответно да прекъсне хегемонията на тима, много хора щяха да са доволни. Ясно е, че голяма част от баскетболната общественост иска промяна на статуквото, което е нормално – никой не иска един и същ шампион всяка година. Играчите на Лукойл обаче нямаха желание да се предадат, а това личеше във всеки един от тях.

 

Без съмнение серията принадлежи на Веселин Веселинов. След няколко тежки сезона в тима, в който влизаше за не повече от 10 минути в решителни двубои, сега благодарностите на ръководството трябва да започнат от него. Той игра много силно от началото до края и Левски така и не намери начин да го спре. Капитанът на шампионите Тодор Стойков вдигна трофея над главата си за 10-и път с този екип и за първи път в залата в Правец. Тепърва предстои да разберем дали това е бил последният мач в кариерата му, а по-добър начин да приключат бляскавите му години на терена няма.

 

Нека сега се използва инерцията от този луд месец май, който ни донесе страшно много емоции. Много е рано да се говори за следващия сезон и не е ясно кой отбор с какъв бюджет ще разполага, какви цели ще има и какво ще се случва. Ние можем да си пожелаем само едно – нека сезон 2013/2014 е поне толкова интересен както завършилият току-що, а ако това се получи, то няма да имаме причина да сме недоволни.

 

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Лукойл Академик, Левски, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи