Кой не иска да се излъчват мачове в Sportmedia.tv?


Кой не иска да се излъчват мачове в Sportmedia.tv?
29-06-2013 11:41 | Тодор Димитров

Дълго се колебаех дали да напиша тази статия или не, но в крайна сметка реших, че съм длъжен да информирам нашите читатели и зрители какви са причините за неизлъчването на дадени мачове от първенствата при подрастващите. И по този начин един път завинаги да спрат обвиненията към BGbasket.com и Sportmedia.tv. И да се прекъсне така добре познатата практика у нас да се прехвърля вината от «болната на здравата глава».

 

От две години Sportmedia.tv, BGbasket.com и Viasport.bg са единствените медии в България, които правят нещо положително за детско-юношеския спорт. И тук не говоря за материалите, чийто брой със сигурност е четирицифрено число. Ние сме единствените медии, които излъчваме на живо мачове от шампионатите при подрастващи. От 2010 г. насам сме предали на живо около 300 баскетболни мача, като в това число не включвам двубои на мъже и жени и национални отбори. Предполагам ви е ясно, всеки един от тези мачове си има цена – разходи за техника, за командировки, за оператор, за журналист и т.н. И тук не говорим за изхабените нерви по липсите на интернет, например, и други технически проблеми. А възвръщаемостта е нулева.

 

Задайте си въпроса: Защо никоя друга медия с възможности в това отношение не излъчва мачове при подрастващите, като sportal, gong, livesport и т.н.? Отговорът е, че разходите не се оправдани. Ние обаче го правим. Единствено в името на децата! В името на спорта бил той баскетбол, волейбол, футбол или някой друг. До този момент от никого не сме взели нито стотинка за излъчването, а срещу това сме получавали само критики.

 

Преди малко повече от година от една спортна федерация ни поискаха 3000 лв. да ни разрешат да излъчваме на живо мачове от първенствата при подрастващите. Абсурдно! Тук не седи въпросът за сумата, а въобще, че се искат пари за популяризирането на един спорт при най-малките.

 

Дълги години търпяхме! Търпяхме и се борихме, но казваме дотук! Чашата на търпението ни преля, когато един баскетболен треньор не пожела да премести с три часа мача си от първенството при 14-годишните момичета. Става дума за Маргарита Гечева, която бе помолена двубоят й в неделя (30 юни) срещу Тони 7 да се играе в 15 часа вместо 18 ч. Предишният ден срещата на тима й Черно море Одесос приключва някъде към 20 часа, а всяко дете има право да играе максимум 30 минути и няма нужда от чак толкова много време за възстановяване. Преди 20-ина дни един друг треньор – Петър Гергов от Монтана (Честит имен ден!) също не пожела да бъде преместен неговият мач от първенството при кадетките за друг час и отново пропадна излъчването.

 

Нямам нищо против двамата специалисти, които през годините са доказали, че са чудесни треньори и са създали не една или две баскетболистки. Те са си в пълното право да отказват, но в интерес на спорта трябва да се правят компромиси. Поне така го разбираме ние от Sportmedia.tv.

 

И това не са единични случаи. През годините не срещахме разбиране и от други спортни (баскетболни) клубове и федерации, в това число не включваме баскетболната, а вече и волейболната такива. Чухме абсурдни приказки от рода: „вие печелите на наш гръб”, „мачовете на Левски, Шампион и Левски 2 ли само ще предавате”. Бяхме обвинени дори, че кадетското първенство в Самоков се проведе в две зали. Дотук!

 

Следващият сезон ще има други условия за излъчване!

 

Пс: Въпреки гореописаното BGbasket.com, Viasport.bg и Sportmedia.tv ще излъчат от първенството при 14-годишните момичета на живо три мача в понеделник (вижте ТУК, ТУК и ТУК кои са те), двата полуфинала, двубоят за третото място и финала.

__________________

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe


Харесайте BGbasket.com във Фейсбук


Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи