Ето какъв човек беше Живко Дорийски


Ето какъв човек беше Живко Дорийски
26-02-2014 15:25 | BGbasket.com

Вчера, на 25-и февруари си отиде Живко Калчев Дорийски – баскетболен човек, бивш треньор по баскетбол, човек с идеи, желание за свобода и справедливост. Той ще липсва на много хора заради непримиримостта си, силата и борбата си за демокрация.

 

Живко Дорийски беше 40-годишен. Баща е на две деца. Завършил е Техническия университет във Варна, специалност “Мениджър електроника и комуникация”. Управител бе на собствена фирма. Той беше демократ по душа. Учредител е на ДСБ и основател на Клуб „Млади демократи“ към ДСБ – Варна. Още от началото на 90-те години е член, след това ръководител на варненските организации на СДС, а след това ДСБ. Председател бе на Районен клуб „Приморски“ към ДСБ-Варна. Член бе на общинското ръководство ДСБ-Варна.

 

След смъртта му лидерът на ДСБ Радан Кънев публикува във Фейсбук следното: „Не съм плакал така, откакто загубих баща си. А трябваше да стискам - научих по средата на събранието в Добрич. Гадна ирония - ти беше рядък пример за 100% открит, добър и безрезервно верен човек в политиката. Тази твоя спортна етика... Не я разбраха, мислеха, че е агресия. И защото си стърчеше две глави над нас физически, смешниците не разбираха, че всъщност си три над нас в друго отношение. Довиждане, брат - ще я карам, както си ме учил. Може дори и по-тесни ризи да нося... И по дяволите, какво е Варна без теб!?”

 

Стотици приятели и близки изразиха своята тъга от загубата и уважение към Живко Дорийски във Фейсбук, както и съболезнования към семейството и близките му. Това показва колко хора са били впечатлени от него, колко хора го уважават и са разбрали какъв човек е. Бивши негови състезатели, които той е повел по баскетболния път, също споделиха мъката си. Силните му качества не могат да се откроят, защото са многобройни – лоялност, борбеност, доброта и свободомислие изпъкват.

 

Само преди десет дни Живко стана и чичо, след като брат му Калоян стана баща. За съжаление големият батко се порадва на малката си племенница прекалено кратко време и дори не можа да я види на живо. Само преди няколко пък той бе в Двореца на Културата и Спорта във Варна, за да гледа Мача на звездите. Той обаче бе там главно, за да види и да се порадва на шампионите от Черно море. Затова сме сигурни, че поне Живко е бил щастлив човек в последните си дни на тази земя.

 

Макар, че ще е трудно без него, семейството – дъщерите и съпругата му и близките му трябва да бъдат силни продължат делото му – стремежа към честност и справедливост, на което той отдаде живота си. Да бъдат по-единни от всякога заради него.

Винаги духовит и активен – такъв ще го запомнят всички. Поклон пред паметта му!


Тагове: Живко Дорийски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи