Четвъртфиналите – малко интрига и една предизвикана изненада


Четвъртфиналите – малко интрига и една предизвикана изненада
(сн. lap.bg)
28-02-2014 15:57 | BGbasket.com

Измина първият ден от турнира Купа България, който не предложи много интригуващи моменти за зрителите. Първите три мача преминаха очаквано, с пълна доминация на един от отборите и без много качествена игра.

 

Черно море Порт Варна победи Спартак Плевен ходом, просто защото не се налагаше да се напряга. Вместо плевенчани да бъдат освободени и да играят с лекота, се случи точно обратното и това само изпълни плана на щаба на варненци за съхранят ценни сили за днешния полуфинал. В мача нито имаше интрига, а му липсваха и баскетболни достойнства.

 

За разлика от Спартак, Черноморец започна точно така, както трябваше да започне един отбор – аутсайдер – с много настроение, хъс и освободеност. Класата на Левски, който се забавляваше на терена, обаче рано оказа своето влияние и интрига нямаше през повече от половината среща.

 

Мачът между Балкан и Ямбол се очакваше да бъде дербито на чевъртфиналите, но той се превърна във всичко друго, освен дерби. Ботевградчани изиграха силен мач и показаха кой е по-силният отбор по категоричен начин. Те ще трябва да бъдат още по-добри днес срещу Черно море, тъй като имат две загуби от явно неудобният им противник през този сезон.

 

Общото между тези три срещи, освен липсата на интрига, е слабата защита, която доведе до голяма резултатност, особено във втория и третия мач, а „ходещото” темпото на първия просто остави резултата по-малък. На моменти защита почти липсваше, да не говорим за агресивна такава – нещо, коренно различно от съвременния европейски баскетбол.

 

Гвоздеят на деня несъмнено беше отпадането на Лукойл Академик от Рилски спортист. Това повтори историята отпреди четири години, от която поука явно не е взета. Защото след мача с Ямбол Александър Тодоров каза, че след подценяването миналата година и отпадането от Ямбол на четвъртфинал, тази година мисли мач за мач и се подготвя сериозно за всеки съперник. Явно обаче това не се беше случило в Лукойл Академик и тимът се е готвил директно за Левски. Ако изобщо се е готвил и за него, защото в мачовете на „студентите” в последно време не се вижда добра тактическа подготовка. По-скоро класата на играчите спасяваше тима, но това нямаше как да продължи вечно. Тази липса на адекватна треньорска реакция, комбинирана с жаждата на Рилски спортист за доказване след тежката криза, доведе до изхода от вчерашния двубой.

 

Защитата беше огромният проблем на Лукойл Академик, който допусна близо 100 точки в коша си, при положение че средно за сезона в ТЕСИ НБЛ получава по 73. И докато за нападението винаги може да се каже, че нямаш ден, то за защитава оправдание няма. Има обаче причини – ниска мотивация, липса на адекватни тактически решения. Длъжници на отбора останаха Кристофър Дън и Димитрис Вергинис, а незнайно защо Аландо Тъкър беше само 18 минути в игра. Традиционно на трима играчи им пукаше и това бяха Божидар Аврамов, Веселин Веселинов и Чавдар Костов. Общо взето, мачът много напомни като развитие и отношение този срещу Будучност преди две години.

 

Може би думите на Божидар Аврамов след мача са най-точната илюстрация - "в живота има закономерности". След като не са взети мерки навреме, се стига дотук. Да не говорим, че по поведението на играчите личи точно колко уважават треньора си, който не успя да оцени Филип Виденов, а междувременно се скара с Киърън Ачара. Галанис отговори след мача, че не е сега моментът за въпрос дали се притеснява за поста си. От една страна е прав, защото вероятно това трябваше да е въпрос още преди време.

 

Разбира се, трябва да отдадем заслуженото на Рилски спортист и най-вече на капитана Йордан Бозов, който показа класата си за пореден път. Отборът извоюва мястото си на полуфинал по достоен начин, а въпросът е колко сили изразходи, за да го направи и ще може ли да се възстанови и успокои психически до мача с Левски.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Купа България - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи