Мария Мицова: На финалната права - битката продължава


Мария Мицова: На финалната права - битката продължава
Лукойл и Балкан ще се срещнат днес в Правец (сн. lap.bg)
15-04-2014 10:26 | Мария Мицова

Журналистката от Gong.bg Мария Мицова даде прогнозите си за предстоящия кръг в мъжката ТЕСИ НБЛ:

 

Битката за второто и третото място в редовния сезон на ТЕСИ НБЛ продължава с пълна сила и в 25-я кръг.

 

Левски се нуждае от задължителна победа, в кръга, в който Черно море почива, за да затвърди третото място, докато дербито е в Правец, между Лукойл Академик и Балкан.

 

С изключение на Левски-Спартак Плевен обаче, и трите останали срещи изглеждат като истински дербита.

 

Лукойл Академик - Балкан

Срещата между първия и втория в класирането винаги е интересна, двата отбора са си и регионални съперници. За съжаление, мачът ще е в Спортния комплекс в Правец, а не в новата "Арена Ботевград", където щеше да събере повече публика.

Безспорно, Лукойл Академик не само си остава фаворит в този мач, но и като цяло - за спечелване на първенството. "Студентите" работят, поне на пръв поглед, в пълно спокойствие, интегрирайки новите си попълнения, които донесоха стабилност на тима. И най-важното - донесоха му страшно дълга пейка. Именно равностойните, и много, смени и възможности пред Сашо Везенков, очаквам да донесат успехи на Академик до края на сезона.

 

Дори и без Костов, Вергинис и Уийдън, Лукойл пак е достатъчно силен, но вероятно гардовете ще се завръщат един по един в състава, като Уийдън сигурно ще е на линия още за срещата с Балкан.

 

Ботевградчани не използваха Лоуган Стъц, който бе измъчван от вирус, в последния си мач от НБЛ, а крилото игра съвсем малко и за Балканската лига през миналата седмица. С него Балкан ще има още опции, срещу високите играчи на Лукойл, но той ще остане до последно под въпрос.

 

Ясно е, че Балкан ще трябва да се представи феноменално в защита, ако иска да си тръгне с победата от Правец. "Зелените" имат спечелени само три мача, в които са получили повече от 83 точки, така че вероятно това ще е целта им и сега. Двата отбора си размениха по победа и загуба този сезон.

 

Тъй като двата състава, борещи се за второто място, Балкан и Левски - имат срещи с Лукойл в тази седмица, нищо чудно да се окаже, че шампионите сами, дори и неволно, са избрали своя противник за плейофите. Въпросът е, дали могат да победят последователно Балкан и Левски, и дали Лукойл няма да иска да се хвърли повече на "сините" в събота, отколкото на Балкан във вторник.

Прогноза - победа на Лукойл, но шансовете на Балкан също са много добри.

 

Левски - Спартак Плевен

Левски има традиция сам да си прави мачовете сложни, в последно време, и този със Спартак ще е труден, тъй като се натрупват много минути вече за опитните състезатели на "сините". Сгъстеният цикъл засега не си личи чак толкова, но тепърва ще започват тежките мачове за Левски.

 

Мястото, което заема Спартак към момента, изглежда максимумът за тях, но плевенчани винаги играят докрай, независимо от залога. Ясно е, че нямат нужната класа да се противопоставят на Левски, но е сигурно, че няма да се дадат лесно при гостуването си в София.

За Левски ще е важно да съхрани и сили, преди дербито с Лукойл в събота.

Прогноза - победа за Левски

 

Черноморец - Берое

Още едно дерби, но точно на противоположния полюс от Лукойл-Балкан. Двата отбора продължават да се надпреварват, кой ще завърши последен, като към момента Черноморец е в по-неизгодната позиция.

 

Тъй като и двата състава имат до края мачове с на практика непреодолими съперници, от този сблъсък вероятно ще се реши много, ако не и всичко.

 

Победа на Черноморец ще изкара бургазлии осми, докато Берое ще има един останал мач, с Балкан. Успех на старозагорци ще значи, че Черноморец трябва да бие Левски и Балкан в оставащите си срещи от редовния сезон.

 

Берое отнесе тежък удар, след контузията на Николай Колев, и падна лошо от Лукойл Академик, докато Черноморец почиваше в миналия кръг.

 

В своята зала, Черноморец определено има предимство, а и напоследък вкарва повече точки. Берое обаче също е по-различен отбор, особено в защита, след пристигането на Любо Минчев, така че ще е интересно как ще бъдат спрени стрелците на домакините.

Сигурното е, че ще стане много оспорвана среща, и изходът надали ще е ясен чак до самия край.

Прогноза - 50/50

 

Ямбол - Рилски спортист

Ако има отбор този сезон, който да е поднасял всякакви изненади, това е Рилски спортист. Изключително разнообразни резултати, шокиращи загуби, големи победи, промени, върхове, спадове - всичко това го има на сметката на Рилецо през изминалите месеци от сезона.

 

На теория, самоковци все още могат да изместят Ямбол от петото място, като до момента имат преднина от директните мачове, а един успех в зала "Диана" ще им даде още самочувствие. И все пак, Рилецо трябва да спечели освен в Ямбол, и оставащите си два мача от сезона, единият от които с Лукойл, ако иска това пето място.

 

Ямбол не демонстрира някаква блестяща форма в последно време, но има поводи за надежда в състава. Вижда се, че когато играчите на Юли Радионов си подават топката, те могат да играят и бележат доста точки - това, което по принцип им носи успех. Филип Кащропил и Динко Маршавелски пък ще имат добър шанс да се изявят срещу по-ниската петица на Рилски спортист.

Рилецо като че ли случи на гард с Джъстин Грей, но барометрите на самоковци са Данчо Бозов и Шон Барнет. Силните изяви на двамата, и точките на Грей, Златин Георгиев и Станислав Ваклинов бяха това, което донесе ценен успех на Рилски като гост във Варна в последния кръг.

 

Срещу високите играчи на Ямбол обаче, ще е от основно значение и играта на Остин Калхун, който в последно време не се представя на ниво.

 

Прогнозата е доста трудна, заради неочакваните изяви и на двата отбора, но заради домакинското предимство, малко повече шанс за Ямбол.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи