За смисъла от Младежката лига


За смисъла от Младежката лига
03-05-2014 14:18 | BGbasket.com

Преди няколко дни в Пловдив завърши сезона в Младежката лига. Шампион стана домакинът Академик, който на финала нанесе първа загуба на Черно море Порт Варна и така триумфира пред родна публика.

 

Пловдивчани взеха само за финалния турнир Димитър Димитров, който приключи първенството в Австрия, и Васил Михайлов, който пък се прибра от САЩ. За Чардафон-Орловец пък в последните три срещи в игра се появи Деян Карамфилов.

 

Всичко е много добре, но тук логично следва въпросът какъв е смисълът от всичко това. Да, естествено, първото място е престиж за всеки един и е логично отборите да се стремят към него. Но с какво това, че Митко Димитров помогна на Академик да стане първи, ще помогне за развитието на клуба. Не искаме по никакъв начин да обиждаме тима на Академик, дори напротив. Редно е първото място да им бъде честитено, защото то е извоювано на терена и не казваме, че и без Димитров те нямаше да спечелят. В случая обаче тази възможност я има в наредбата, те се възползват по най-добрият начин и даде резултат. Съвсем естествено от Черно море Порт Варна са най-ощетени в случая, тъй като тимът цял сезон водеше в класирането и бе без загуба до последната среща. Да, и варненци използват момчета, които играят в НБЛ, но го правят от началото на сезона и няма как да ги съдим. В случая не искаме да критикуваме и да засягаме някого. Просто смятаме, че принципно не е редно да се прави по този начин, но вината не е в клубовете. Те просто се възползват от предоставените им възможности. А тези възможности трябва да се променят – просто да се въведе краен срок за картотекиране на състезатели, както в мъжкото и женското първенство.

 

Въпросът тук естествено е за развитието на младите играчи въобще у нас. В този й формат Младежката лига е абсолютно безсмислена и това е мнение, което се споделя от няколко от треньорите на тимовете в нея, с които сме имали възможност да разговаряме. Да, от една страна състезателите трупат повече мачове, което е добре, но пък от друга следва да се запитаме на какво ниво са тези двубои. Колко качествени сблъсъци имат играчите и реално до колко са се развили с този сезон. Най-добрият вариант за Младежка лига е или да е седмица по седмица, или да са преди мачовете на мъжки отбори, както беше преди няколко години. Така отборите ще си имат някакъв ритъм и ще следват някаква програма и не да пътуват един ден, да играят мач в него и на следващия, и след това на обратно. Дано клубовете, които участват в турнира, седнат и се разберат от следващия сезон да има нормално първенство с нормален календар, след като си зададат въпроса колко е полезно сегашното им участие и какво им носи. В противен случай ще продължи практиката да се отчита дейност, но резултатът да го няма.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Тагове: Младежка лига
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи