Ще донесе ли Св. Георги Победоносец победи за България?


Ще донесе ли Св. Георги Победоносец победи за България?
06-05-2014 12:00 | BGbasket.com

На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква.


По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.


На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник.


Днес много хора празнуват имен ден, а сред тях са и някои от най-сериозните имена в българския баскетбол. Това са президентът на федерацията Георги Глушков, плюс двамата селекционери на представителните отбори - Георги Младенов и Георги Божков. Пред всички тях предстоят много отговорни месеци - жените имат кваликифации за Евробаскет 2015 през юни, а мъжете през август. Съвсем естествено плътно до тях е и президентът Глушков, а за първи път това име съпътства тези три поста. Естествено на нас ни остава да се надяваме, че това име на победител ще донесе победи и за България.


Задачата и на двамата селекционери ще е много трудна, но пък те със сигурност няма да се предадат без бой. Ние отстрани ще стоим и ще стискаме палци те да успеят. Нека и помогнем, така че в края и на двете квалификации главата на ламята да е в нашите крака, а не в тези на съперниците ни.

__________________ 

 

Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи