Да вървят по дяволите всички, които си мислят, че могат да се гаврят с баскетбола


Да вървят по дяволите всички, които си мислят, че могат да се гаврят с баскетбола
(сн. lap.bg)
24-05-2014 22:00 | BGbasket.com

Вероятно по никакъв начин не е изненада след събитията напоследък по залите у нас, че в следващите редове ще стане дума за нещо негативно. Въпреки че много ни се иска, няма как да пренебрегнем случващото се в баскетбола ни. А то е безумно – често сме казвали изрази от типа „по-лошо от това няма накъде”, „копаем дъното” и подобни, но явно с тези изрази сме сложили прекалено тесни граници пред гения на Ганьо (Балкан)ски.

 

Снощи в Ботевград, само 30 часа след пресконференцията на най-висшите ръководители в баскетбола ни, се случи поредното безумие с грозни сцени, опити за саморазправа, вандалство, за псувни и цинизъм да не говорим (всъщност ще говорим, но след малко). От тази нощ пак заваляха декларации, официални позиции, отворени писма, ултиматуми, бележки. Само с пощенски гълъби още не са кореспондирали ръководителите на клубовете. Макар че Балкан завърши сезона без нито един комплект медали (от купа и първенство, като не броим третото място в Балканската лига), въпреки големите си амбиции (те в поредната декларация, разбира се, намериха причината във всички, освен в себе си), може да им бъде връчен медал не за баскетбол, а за брой отворени писма и декларации. Защото те този сезон май повече писаха, отколкото играха... Потвърждение на това е, че трябваше да довършват успешно два спечелени мача – полуфиналът на Балканската лига и четвъртият мач от полуфиналната серия в първенството ни срещу Левски, когато малко преди края водеха с двуцифрен аванс. И един уважаващ себе си треньор нямаше да допусне два пъти да бъде надигран по един и същ начин. И нека ръководителите на този иначе симпатичен отбор първо да погледнат в собствената си градина, преди да търсят вината навън.

 

Но да оставим частния случай с Балкан и да погледнем какво се случи през целия сезон – пак оплаквания, пак скандали, искания за оставки. Грозни сцени с публиката, провокации, отговори на тези провокации, най-долното и просташко, при това публично, надлъгване и мерене на някои атрибути (разбира се, става въпрос за серията Балкан - Левски). И след това първенство някои хора си позволиха да нарекат баскетбола ни развиващ се, че има надежда за него и че нещата могат да се получат. Други, за които сезонът завърши поне мач и половина предварително, пък го определиха като успешен. Много странно – за едни и същи събития ли говорим?

 

Залата в Ботевград наистина е бижу и вероятно е най-добрата за баскетбол в България (разбира се, не броим „Арена Армеец”, просто защото баскетболът ни не е дорасъл за такава зала). Това, което се случва в нея обаче не е бижу в короната, а пирон в ковчега на обичния ни спорт. Такава зала не трябва да бъде облепяна с цинични плакати и по терена й да летят бутилки и други предмети. Иначе няма смисъл от нея, разберете го! А ако не го разберете, ще го усетите още след има-няма два месеца, когато ще стои празна, защото националите няма и да играят в нея. И по-добре, защото докато ние като нация в известна степен сме имунизирани към безумието и простотията, тогава щяхме да се излагаме пред Европа с такива изпълнения.

 

И като стана въпрос за цинизъм и псувни. Честит празник, българи! Честит ден на славянската писменост и култура! Не знам обаче дали тя е и в баскетболните зали, защото не помним откога не сме виждали плакат, в който няма обида и псувня, а нещо градивно, нещо, в подкрепа на своя отбор, а не обида срещу противниковия (знаем отговора на феновете от Русе по този въпрос и ги поздравяваме за техните плакати, но конкретният текст се отнася повече за мъжкия баскетбол). Когато обидите към противника са повече от аплодисментите за собствения отбор, няма ли нещо нередно, или проблемът е в нашата ценностна система?

 

Ние от BGbasket.com ли не знаем как да обичаме баскетбола, та не можем да разберем и приемем това, което се случва?

 

Още относно езика и поведението – след поредния скандал (като че ли вече ако няма скандал, все едно не се е играл мач в нашето първенство), треньорът на Левски Константин Папазов остроумно направи аналогия между цените на билетите за детски филм в кината и тези за баскетболен мач (който, видиш ли, бил по-качествен продукт, но май не е, като имаме предвид къде се намираме в баскетбола). Г-н Папазов, пак идва въпросът Вие ли сте сляп и глух, или грешката е в нашия телевизор? Не виждате ли какво става в собствената Ви зала „Универсиада” – през първия ред летят храчки, монети. Не виждате ли как на рамото на полицая до първия ред са се облегнали „феновете” и отправят заплахи, псувни на майка и най-цветущите цинизми, които „празнуващият” днес български език може да роди. Тези хора „възпитават” децата в залата на расизъм и омраза. И тук идва по-важният въпрос – що за човек би завел детето си на тази порнография, в която е превърнат баскетболът, вместо на кино?!

 

Нашето мнение е ясно, че не се зачита, макар с годините да се е доказало, че в повечето случаи сме прави. Неведнъж сме публикували мнението на най-големите имена в баскетбола, които казват, че той е академичен спорт, че хората, които работят в него са (всъщност повечето от тях казват, че са били, в минало време) най-интелигентни сред спортистите. Тези хора, всеки от които поотделно е направил много повече, отколкото всички отбори, играещи в Лигата в момента заедно, го казват с болка, която ние усещаме, защото знаем и виждаме какво се случва и че е точно обратното на думите им.

 

Тук стигаме обаче до причините това да се случва, защото мъдрият народ е казал, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Защо няма сурови наказания при всяко отклонение от правилника? Защо съдиите позволяват треньори и играчи да ги обиждат в лицето, ръководители да излизат на терена и т.н, а не направят нещо по въпроса. Нима в правилника не съществуват техническите нарушения, та в България почти не се използват такива? Имайте малко повече „кохонес”, съдии, защото очевидно, когато нямате, освен честта си, погребвате и баскетбола ни. За това написа във форума ни днес един от най-добрите съдии от малко по-далечното минало Ангел Лабов.

 

И нека случката вчера е показателна, защото тя се разви именно след отсъждане на техническо нарушение. Едва ли следващия път от Балкан няма да се замислят, когато пак им се прииска да са големи бабаити. Защото това сега им струва националния отбор, струва им шанса да спечелят комплект медали, а вероятно ще последват и още наказания. И когато това се случи с още един-два конфликтни отбора, хората, всяващи раздор, ще имат едно наум, а останалите ще знаят, че не е изгодно да действаш така.

 

Крути мерки – това се отнася до БФБ и ръководството на Лигата, които свикаха пресконференция специално заради безумията, които се случват. Вземете крути мерки на момента! Страх ви е, че ако го направите, тези няколко човека, които дават пари за баскетбола, ще се оттеглят? Ами, да вървят по дяволите, ако си мислят, че даването на пари може да им позволи да правят каквото си поискат с любимата игра. Да се гаврят с нея. Баскетболът няма нужда от такива хора!

 

Шефът на лигата Иван Ценов призова да се приключи позитивно сезонът, а ето какъв отговор получи още на следващия ден. Щом не се отговаря на призива обаче от другата страна не трябва да има мълчание, а наказание. И това важи за всички.

 

И накрая един призив от BGbasket.com към всички, които отиват в залата, за да псуват, а не да пеят, към всички, които се считат за част от българската баскетболна общественост (колкото и срамно да звучи да си част от тази общественост в момента) – дойде времето, в което или ще се обединим, или съвсем скоро ще се саморазрушим, разберете го най-накрая!

__________________


Вижте какво се случва в света около нас с FBR.BG 


Заповядайте в онлайн спортен магазин SportForMe

 

Харесайте BGbasket.com във Фейсбук

 

Следвайте BGbasket.com в Туитър


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи