Михаил Михайлов: Купа на България - всички я искат, но само един ще я има


Михаил Михайлов: Купа на България - всички я искат, но само един ще я има
17-02-2015 14:10

Здравейте на всички читатели на BGbasket.com!

Във втората публикация в моя блог ще се спра на жребия за Купата на България при мъжете. Ще се опитам да направя анализ кой с каква идея влиза на турнира. Освен това ще коментирам промените в съставите, желанието на отборите и техните треньори да си тръгнат с трофея от плевенската зала „Балканстрой”.

 

Лукойл Академик - Берое

Тук може да се получи много интересен двубой. Лукойл Академик в момента не е това страшилище, което беше в предишни години и това си има логичното обяснение.Промени се политиката. В клуба вече се залага на млади български момчета, които точно на такива турнири трябва да показват,че са готови да носят екипа на най-успешния български клуб в последните десет години. Освен младите в отбора има и доста класни чужденци - Никола Драгович,Тери Смит, Дий Браун, които трябва да дават разликата и да печелят трофеи,за да оправдаят добрите си заплати.

 

Отборът на Берое показва две лица през сезона до момента. Едното е приятното лице-със скоростен и агресивен баскетбол, какъвто хората обичат да гледат, а другото лице на Берое - то се показа в няколко мача. Лоша организация в играта и в двете фази, много грешни решения на състезателите и изпадане на отбора в дупка. Все пак Любо Минчев намери варианти и промени селекцията. Добави състезатели, които според него липсват на отбора ,а и Тихомир Желев вече е на линия. Мисля си, че Берое е отбор, който може да изненада всеки, а и с оглед непримиримия характер на Минчев, тук ще има интересна битка.
Все пак Лукойл е безспорният фаворит в тази двойка, а и в турнира като цяло.

 

Левски - Ямбол

Каквото и да кажем тук, ясно е, че амбициите на Тити и на Левски са да спечелят Купата. Добър резултат на турнира може да се използва за привличане на спонсори за спасението на шампиона и носителя на Купата за миналия сезон. Отборът на Левски претърпя  много промени.Тръгнаха си едни играчи на тяхно място се появиха имена като Филип Виденов, за който се разбра ,че заминава в посока Иран и няма да играе за сините на турнира. Дойдоха в отбора американският гард Джими Хънт и Васко Евтимов, а Левски отново погледна към върха, въпреки трудното положение, в което е. Тук обаче има една голяма въпросителна - може ли Левски да изглежда толкова добре на Купата с трима нови играчи? За да се впишат играчи в един отбор, дори и толкова класни, е нужно време. Сигурно е, че Левски ще бъде на гребена на емоцията след грандиозното шоу от неделя и ще търси подкрепата на същите тези фенове и в Плевен.

 

Отборът на Ямбол разполага с добри баскетболисти, които са способни да затруднят и изненадат всеки съперник. По традиция Ямбол играе добре в такива турнири и ако някой ги подцени, ще има проблеми. При тях не е ясно дали ще се запълни празнината на позиция пет до започване на турнира.Чужденците в този отбор играят постоянно без много спадове и ако и Говедаров е във форм,а ще бъде интересен двубой.

Предимство в тази битка определено има отборът на Левски, въпреки ,че преди време загуби в първенството от Ямбол.

 

Балкан - Черно море Порт

Балкан е отборът, който афишира своите амбиции - Купа и титла. Треньорът Александър Тодоров има дължина и класа в ротацията за постигането на тези цели. Отборът му играе добър баскетбол и разполага с отлични играчи и силен колектив. Видя се в Самоков ,че тимът не е зависим от представянето на даден играч, а от играта на отбора като цяло. Балкан има стабилност в подкошието  и  ако гардовата линия  играе постоянно без спадове, може да излезе победител от турнира. Мисля си , че отборът на Балкан ще направи всичко възможно да отнесе  Купата  в Ботевград. Все пак да не забравяме, че Лилов и компания ще бъдат подкрепяни и от многобройна публика, която ще изпълни Балканстрой за мачовете на Балкан.

 

Черно море е отбор с нов облик след смяната на треньора и селектираните нови състезатели - Станимир Маринов,Милош Коматина и Боцка. В последния кръг варненци изиграха добър мач срещу Лукойл и бяха на косъм от това да поднесат изненада. Имат опитни и млади играчи, които са способни да подхлъзнат всеки съперник. Въпреки, че Балкан загуби последния мач между двата отбора, на Купата ботевградчани ще бъдат в ролята на фаворит.

 

Рилски спортист – Спартак Плевен

Не трябва да си кой знае какъв разбирач, за да забележиш, че отборът на Рилски спортист има най-къса пейка от всички отбори фаворити за Купата. Този сезон успяха да привлекат много класен център и ако гардовата линия свърши подобаващо своята работа, може да видим и изненадата на турнира. Трябва да се има  предвид, че Рилски спортист изигра някои много силни мачове в Балканската лига, а в първенството не е толкова убедителен. Евентуален полуфинал с Балкан би бил интересен сблъсък.

 

Спартак Плевен е отборът привидно аутсайдер на турнира с оглед  резултатите до момента на всички участници. Но все пак е домакин и това малко или в повече е някакво предимство. Ако отборът от Плевен бъде подценен от момчетата на Росен Барчовски, самоковци ще имат сериозни проблеми. Плевенчани прибавиха към състава си Станислав Ваклинов и Денислав Вутев, което им дава някаква стабилност в подкошието. Въпреки домакинството, мисля че Рилски спортист е по-класният отбор и ще продължи напред.

 

На такива турнири винаги първият ден някой от така наречени фаворити си тръгва победен. Не мога да предположа кой ще бъде, но за нас зрителите е важно да се получат хубави и атрактивни срещи. Пожелавам на всички отбори участници да играят на върха на възможностите си и Купата на България да спечели този, който е най-добре подготвен!


Тагове: Михаил Михайлов, Купа България - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи