Кливланд – Чикаго се превръща в истинска класика


 Кливланд – Чикаго се превръща в истинска класика
Победната стрелба на ЛеБрон от снощи (AP photo)
11-05-2015 17:02 | Николай Костов

Вторият кръг на плейофите в НБА се развихря с пълна сила, а интересните истории и мачове изобщо не липсват. Само в рамките на няколко дни Пол Пиърс, Дерик Роуз и ЛеБрон Джеймс решиха мачове със сирената и след като два победни изстрела се случиха в една серия, днес ще отделя време на нея. Става дума за битката между Кливланд Кавалиърс и Чикаго Булс. Победите между тях са изравнени при 2-2 и серията ще се реши в следващите две или три срещи. Но какво ще означава за всеки от тези два отбора да продължат напред или съответно да отпаднат? На този въпрос въпрос ще опитам да дам отговор сега.

 

Когато започнем да говорим за Чикаго трябва да признаем едно нещо. Дерик Роуз се завърна. Медицината е достигнала достатъчно високо ниво, за да върне играч към старата му форма дори след такива тежки травми. В серията с Кливланд Роуз има средно по 25.0 точки, 6.5 асистенции, 5.3 борби при 40 % успеваемост при стрелбата от полето. Като изключим цифрите гардът се движи много добре по игрището и отново изпълнява своите акробатични завършвания в коша. Най-добрата новина за феновете на „Биковете“ е, че Роуз има още две години от договора си. Тоест, ако той е здрав отборът може да разчита на силно представяне за в бъдеще. За да се изпълнят тези очаквания обаче Булс ще трябва да преподпишат с Джими Бътлър, а според слуховете той ще гони максимален договор, което изглежда реалистично с оглед представянето му. Така тези двама играчи ще останат ядрото на отбора, а около тях ще бъдат Гасол, Таж Гибсън и Никола Миротич, които са с договори за този и още два сезона и Джоаким Ноа, който е с контракт за този и следващия сезон. В този ред на мисли за Булс моментът да побеждават е сега. Всеки от играчите си знае ролята, никой не се притеснява за мястото си и те трябва да мислят само за проблемите на игрището. До тук добре, но не всичко е розово. Треньорът на тима Том Тибодо е в явен конфликт с ръководството на „Биковете“. Те имат претенции към него, че той държи играчите твърде много време на игралното поле и по този начин ги изразходва, а от там следват и контузиите. Пример за изразходен играч е Джоаким Ноа, който изглежда физически изтощен. Друг проблем, който се забелязва е непостоянството на Булс. В серията с Бъкс те загубиха две поредни срещи и не изглеждаха на себе си. Много хора тогава дори предричаха, че това ще бъде първата серия обърната от 3-0. Това не се случи, защото Чикаго показаха истинското си лице в шестия мач и разкостиха „Елените“.

 

Така погледнато можем да кажем, че напрежението в Чикаго е голямо, но те не трябва на всяка цена да отстранят Кливланд. Ако Булс отпаднат, но успешно преподпишат с Джими Бътлър това ще им даде повод да се върнат следващата година още по-настървени и евентуално с нов треньор. Тоест така събрания колектив няма да се разпадне, ако не успее сега.

 

Какво е положението в противоположния лагер на Кливланд ?

 

Конкретно в тази серия много ми харесва това, което Блат и неговият екип направиха. Просто показаха нагледно колко са умни треньорите. Видяха, че Ноа не е опасност в нападение и го пазят най-често с крила, които в нападение могат да стрелят, а Кайри Ървинг за момента успешно е скрит да пази Майк Дънлийви. В това време Шъмпърт пази Роуз, а Джеймс си остава зает с Джими Бътлър. В нападение това осигурява така необходимия „спейсинг“, защото Кавс са с ниска петица. Многото контузии обаче оставят ЛеБрон без почивка. Той отиграва средно по над единадесет изолации на мач, а отделно много често е и на нисък пост срещу Бътлър. В края на срещите всичко зависи от него и товарът е още по-голям, когато погледнем в перспектива.

 

Кавс бяха на един тайм-аут от това да губят с 3-1, но съдиите не видяха, че Блат иска прекъсване, което нямаше по право. След това ЛеБрон беше посочен да внесе топката, но той самия отказа и изравни серията със стрелба, която ще остане за поколенията. Но колко много зависеше от този изстрел. Ако Джеймс пропусне Булс са на една победа от преминаване в следващия кръг, а ЛеБрон и Кливланд можеха да се разпаднат. Защо? Защото Джеймс, Кевин Лав и Джей Ар Смит са с опция да напуснат отбора през следващия сезон. При евентуална загуба на серията и отпадане в този етап на плейофите, много бързо Кавс може да останат с ядро само от Кайри Ървинг.

 

„Кавалерите“ са all-in за тази кампания. Заложили са всичко. Затова следващия път като стрелят за победата се замислете за тежестта на тези стрелби и колко много зависи от тях.

 

За повече новини, анализи и коментари от света на НБА, може да посетите Airball.bg или да харесате фейсбук страницата на сайта. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Кливланд, Чикаго, Дерик Роуз, ЛеБрон Джеймс
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи