С желание и любов към баскетбола всичко е възможно


С желание и любов към баскетбола всичко е възможно
15-10-2015 16:55 | Станислав Викторов

Повод да се срещнем със Саша Топчов стана публикуваната програма за срещите от първенствата при подрастващи в регион Добруджа (вижте ТУК). В тях приетия за редовен член на БФБ в средата на септември т.г. клуб Стар Баскет Варна ще участва с три отбора. Star Basket Academy и името на 206-сантиметровия център на Икономочески университет Варна са неразривно свързани от 2012 г. насам.

 

Проектът на родения под щастлива звезда на Сръбската коледа (6 януари 1980 г.) Саша може да се нарече повече от успешен. За него игралият в КК Добой, Херцеговац Билеча, Спартак Суботица, Черно море Варна, Спартак Плевен, Пролетер Зренянин и румънските Орадя и Университатя Крайова говори с много любов: „И до ден днешен чувам думите на покойния мой първи треньор. Той казваше, че всичко което си научил за баскетбола няма смисъл, ако един ден не го предадеш на следващите поколения. В „Стар баскет“ вложих почти всичко, което съм спечелил от баскетбол през кариерата си“. Срещнахме се със Саша между две тренировки, с мъжкия отбор на ИУ Варна и с III група от новоучредения клуб.

 

- Как се роди идеята Стар Баскет?

- Още когато разработвахме проекта за кампа през 2012 г., си поставихме за цел създаване на клуб. Разбира се, в по дългосрочен план. През всички издания на камповете виждах как децата просто не са научени на основни неща в баскетбола. Така дойде и времето за създаване на клуб, в който да се работи по други стандарти и методи. За целта при нас работи треньор от Сърбия, аз също имам желание да предам знанията си, както и още двама-трима опитни баскетболисти, които ни помагат.

 

- Кои са лицата на „Стар Баскет” и как става подбора на състезатели?

- Сега, в началото, аз заемам всички длъжности – президент, треньор, шофьор :). Още сме млад клуб. За момчетата – най-малките са на 5-6 години, най големите са родени 1999 г. Започнахме със 170 деца, част то тях са тренирали преди в други клубове, но по една или друга причина са се отказали. Искаме да им помогнем да се развият като баскетболисти. На практика, първите резултати от нашата методика ще очакваме от родените през 2007, 2006, 2005 г.

 

- Ангажименти с три отбора – кадети, момчета и момчета до 12 г., пътувания из почти цяла Североизточна България, плюс тренировки и мачове с отбора на ИУ в А група. Как ще успявате?

- Когато обичаш баскетбола нищо не е трудно. Наистина са много ангажиментите – освен изброените има и работа по организацията на кампа това лято. Работата около „Стар Баскет камп” е целогодишна. Ако имаш желание и любов към баскетбола всичко е възможно.

 

- В града клубовете са Черно море, Академик, Варна баскет и Стар баскет. Варна има ли потенциал за тези или дори повече баскетболни клубове? Говорим за работа с подрастващи.

- Според мен градът е голям и има потенциал не само за детско-юношески баскетбол, а дори за два отбора на ниво НБЛ. Има и достатъчен брой деца, които да играят баскетбол в три или четири клуба. Много е важно във Варна да се създаде конкурентна среда. Да се увеличи броят на мачовете, дори и само контролни срещи. Това е пътя, по който можем да създадем нови и нови талантливи баскетболисти. Надявам се и вярвам че заедно ще вървим нагоре. Вече играхме контрола с кадетите на Черно море, предстои да се срещнем и с отбори на Академик.

 

- Още един плюс в тази посока – близостта до Мангалия и Констанца. Има ли там подходящи формации, с които да си сверяваме часовниците?

- Да, много подходящи и много качествени отбори има в Румъния. Играл съм там три сезона и имам много контакти. Много деца от Румъния посещават и камповете Стар Баскет. Имаме вече няколко срещи на разменено гостуване, трябва да продължим – и ние и другите клубове от Варна. Ползата ще е огромна.

 

- Много се говори и не от днес за дефицит на играчи на поста „център” в българския баскетбол. Какво да очакваме от двама големи центрове, работещи с подрастващи - като Спас Натов и като теб?

- Това, в което съм сигурен, е че и големият Спас Натов и аз с нашите умения и опит ще дадем всичко от себе си за създаването на подобен тип играчи. Но нали знаете – не всичко е до учителя, въпроса е и до материала, с който се работи. Най-важното е да се открият подходящи деца за този пост, трябва много да се обикаля, за да се намери точния човек – който има и желание да работи и приема информация достатъчно бързо. Центърът е много специфичен пост, особено сега в модерния баскетбол. Отбори разполагащи с добра „петица” играят добър баскетбол. Не е истина, че в България няма такива деца! Трябва да се търсят, да се обикаля много. Такива деца по принцип идват от селата и малките градове и как да го кажа – „от по-сиромашна структура”. На камповете дойдоха 5-6 момчета точно от такива по-бедни райони. Високи, с дълги ръце и с голямо желание да работят – необработени диаманти.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Саша Топчов, Стар Баскет
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи