Съперниците на България: Украйна отстъпи от позициите си, но впечатлява с ръст


Съперниците на България: Украйна отстъпи от позициите си, но впечатлява с ръст
26-01-2016 08:05

Евробаскет 2015 трябваше да бъде сцена на окончателното утвърждаване на Украйна като баскетболна сила в Европа. Страната бе спечелила домакинство на шампионата, а след 6-о място на Евробаскет 2013 бе и с големи амбиции. Всичко обаче приключи само за няколко месеца, след като в страната избухнаха размирици. Първо бе отнето домакинството на шампионата, след това финансите свършиха и американският щаб начело с Майк Фратело си тръгна, а впоследствие украинците отпаднаха още в групата си на Европейското миналата година.

Шестото място от 2013-а изведе Украйна на Световно първенство, а Фратело оправдаваше високата си заплата. На самото Световно тимът не успя да мине групата, но въпреки това взе две победи и остави добри впечатления. През миналата година обаче американците си тръгнаха, а с Евген Мурзин начело Украйна взе един успех след обрат срещу Италия.

Няма съмнение, че една от силните страни на Украйна и нещо, което вероятно ще ни създаде тежки проблеми е ръстът на отбора. Традиционно украинците разполагат с високи състезатели, като на последното Европейско имаха трима над 212 см плюс още четирима над 200. Всеизвестен факт е, че България отстъпва по ръст на доста отбори и именно този момент може да се окаже от важно значение. 

Почти вън от съмнение е, че Украйна ще използва натурализиран американец, като първо Пух Джетър, а сега и на Евробаскет 2015 Джером Рандъл оставиха чудесни впечатления. Постоянен в последните години е и гардът Олександър Мишула, а добре се представят и Максим Корниенко и Олександър Липовий. Безспорно обаче, ако е в състава, много проблеми ще ни създаде Кирило Фесенко. Високият 215 см състезател има богат опит в НБА и се представи силно на последния шампионат. Трябва обаче да стискаме палци друг исполин - Алекс Лен от Финикс Сънс да не участва, тъй като освен много солиден ръст и физика, той разполага и с добри качества и ще бъде адски труден за спиране. Интересно е и дали талантът Святослав Михайлюк, който от играе в Канзас в NCAA, ще дойде, като той е познат у нас от Европейското за юноши преди две години.

За последно Украйна гостува в България през 2012-а година на приятелски турнир в София. Тогава воденият от Майк Фратело отбор надигра нашите с 82-65 след силна игра от втората част нататък. Година по-рано двата отбора се срещат и на Евробаскет 2011, а укранците пак печелят - този път с 67-56.

За последно пък двата отбора бяха в една квалификационна група в пресявките за Евробаскет 2003. Тогава двата отбора си разменят по един успех, като в Ямбол воденият от Константин Папазов наш отбор мачка съперника със 109-86. След това пък украинците ни бият у дома с трудното 76-73

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Украйна, Евробаскет 2017
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи