Защо не получавате желания ефект от тренировките във фитнеса?


Защо не получавате желания ефект от тренировките във фитнеса?
16-02-2016 10:12

Това е Блогът на Инес Субашка. Тя е дълбоко свързана с нашия любим спорт, защото е бивша баскетболистка, а това е и най-голямата й страст, както казва тя. За нещастие, контузия прекратява кариерата й още в ранна възраст, но спортът остава неизменна част от живота й. В момента Инес вече е сертифициран фитнес инструктор. За да упражнява своето любимо занимание и цел в живота, тя основава фитнес зала, където провежда индивидуални и групови тренировки. Чрез него и сайта си inspiredfitstrong.com се е заела с мисията да покаже на хората, че всеки има нужда да намери място за тренировка в своето ежедневие. Може да прочетете ТУК повече за Инес Субашка, а  ТУК може да намерите и фейсбук страницата й.

 

От сега нататък вие също ще може да четете съветите на Инес, които да подобрят вашите тренировки, хранене и здравословен начин на живот:

 

Ето и първата ми публикация:

 

Подхождаме към тренировките си така, както подхождаме и към живота – препускаме през упражненията, без да се фокусираме в детайлите; без да отделяме достатъчно време на всяко движение, всяко повторение. Влизаме в залата и правим всичко по норматив. Мислим, че колкото по-бързо правим нещо, толкова по – голям ефект ще има. В действителност, в дългосрочен аспект бързото винаги е по-бавно.

 

Една от най – често допусканите грешки, а в същото време и най- неосъзнавана грешка, която трениращите допускат в залата е бързането! Неконтролираното изпълнение на движенията.

Причините за тази грешка са много. Някои от тях са:

1.Мислите, че колкото по-бързо, толкова по-добре.


2.Слагате прекалено голяма тежест, която не ви позволява да се фокусирате върху изпълнението, а ви подтиква да се концентрирате само върху това максимално бързо да се отървете от нея и да си почивате.

 

3.Правите го, защото ви е по-лесно и искате просто да свършите със серията; да покриете нормата и да си тръгвате от залата.


Едно от нещата, които ме влудяват е бързото изпълнение на упражненията. Изглежда ми точно сякаш трениращия се опитва да претупа упражнението. Натоварването се определя от доста фактори, но един от тях е т.нар. TUT или с други думи Time Under Tension– колко време, мускулите са под напрежение. Има дори цяла методика да се тренира изключително бавно. Всъщност аз съм доста голям неин привърженик и изпълнявам повечето упражнения точно така- изключително бавно и контролирано.

 

Много трениращи подценяват факта, че мускулите извършват работа и в позитивната и негативната част на движението ( т.е. при бутането и спускането; при дърпането и пускането; при изправянето и слизането надолу). Това, което масово се наблюдава е как негативната част, обикновено наподобява повече неспособността на трениращия да противодейства на земното притегляне.

 

Ренегадско гребане? Винаги можете да чуете, когато някой го прави. Обикновено трениращия така тряска дъмбелите в земята, че мазилката от стените пада. Всъщност, следващия път опитайте да пускате изключително бавно и вместо да треснете дъмбела в земята, го поставете- тихо и леко. Ще видите колко по-натоварващо става упражнението.

 

Клек? Обикновено, когато гледам някой да кляка, движението ми наподобява повече асансьор със скъсани въжета, който се спуска скорострелно надолу- абсолютно никакъв контрол над изпълнението, просто поемане на инерцията.

 

Всъщност, за да има по – голямо натоварване, за да има по – голям ефект от изпълнението, трябва да правите упражненията бавно и контролирано- и в позитивната и негативната част. Обичам, когато някой ми каже, че целта на упражнението не е да се прави бавно! Наистина ли? Аз мислех, че целта на упражненията е да натовариш мускулите си по определен начин, а на да позволяваш на земното притегляне да си върши работата и да притегля всичко към земята.

Тренировките, в голяма степен се подчиняват на физичните закони.Имайки предвид как физиката е „ любимия предмет“ на всички, нищо чудно, че тренираме по начина, по който тренираме и че тренировките вместо контрол и прецизност, са олицетворение на инерция, бързане и претупване.

 

Колкото по-бавно изпълнявате упражненията, толкова по-добър контрол имате над движението. Контролът над движението ви позволява да усещате как реагира тялото ви, дали техниката ви е правилна, като в същото време предизвиква мускулите ви да работят, като противодействат на земното притегляне, за да избутват, издърпват и т.н. тежестта.


Имам мисия за вас! Посветете тази седмица на бавното изпълнение на упражненията. После се върнете и ми пишете дали усещате разлика. До тогава, ето един пример как клека със собствено тегло, от елементарен може да бъде предизвикателство- всичко е просто в TUT!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Блогът на Инес Субашка, фитнес
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи