Спартак написа нова плевенска епопея


Спартак написа нова плевенска епопея
03-05-2016 16:03

Плевен е може би най-известен с "Плевенската епопея", заради освобождението на града през 1877 г. От вчера Плевен си има нови герои, които се бориха не за освобождаване на града, а за своето собствено доказване и за възкръсването на баскетбола с марка Спартак.


Безспорно голямата изненада на сезона, бомба и какво ли още не, бе хвърлена от играчите на Спартак. В четвъртфиналите на първенството тимът отстрани правещия силен сезон Берое, като го победи два пъти като гост и оцеля, въпреки че изпусна шанса си у дома.


Постижението на Спартак си заслужава да остане със златни букви в баскетболната история на клуба. Да, това не е титла, дори може да няма медал, но влизането в четворката беше неочаквано за всички, освен може би за играчите и близките до отбора. Спартак преодоля загубата на един от лидерите си - Александър Груев заради травма, и напускането на капитана Веселин Георгиев. В тяхно отсъствие на сцената излязоха характерът и сърцата на неопитните Адриян Секулов, Самуел Франсис и най-вече Герасим Николов, както и на Урош Величкович, Милован Савич и Димитър Маринчешки. Освен всичко друго обаче те показаха и игра, борба за всяка педя по терена и се раздадоха. Не за друг, а за себе си и клуба. Клуб, който им даде шанс, след като на други места това не се случваше.


Вече никой не помни, че миналата година Спартак завърши на последно място със само една победа. 12 месеца по-късно фенове чакаха играчите след полунощ пред хотел "Балкан". Треньорът на тима Александър Дяковски сподели, че е с отбора от 1998 година и такова нещо не се е случвало досега. Плевен си има своите нови спортни герои, които заслужиха всичко това. Заслужиха си го след всички трудности, през които минаха тази година, а и с чудесните игри, които показваха в немалко мачове.


Дано този успех събуди и местните. Клубът има нужда от подкрепа, не само финансова. Естествено, средствата са на първо място, а ако градоначалниците или някой бизнесмен искат съгражданите им да са щастливи, то не е лош вариант да преосмислят политиката си спрямо клуба. Това естествено се отнася не само за мъжкия отбор, но и за развитие на школата, която макар и без никакви успехи в последните години, извади едно момче, което вече има първите си точки в НБЛ. Защо пък след 2-3 години да не се появи още един такъв?


Каквото и да стане оттук до края на първенството в Спартак са герои. Ние пък зрителите искахме точно това - интересни и непредвидими мачове, в които всеки може да бие всеки. За последно третият отбор бе паднал от шестия преди 5 години, когато Ямбол отстрани Балкан и след това стигна до медал. Тогава обаче отборите не бяха в такива изходни позиции като сега - единият трети за купата и полуфиналист в Балканската лига, а другият шести с лоша поредица от резултати и само с шестима играчи. Затова и резултатът на Спартак е още по-впечатляващ и заслужава много адмирации.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи