Международен проект ′Фенове срещу насилието′ с втора фен плаформа в България


Международен проект ′Фенове срещу насилието′ с втора фен плаформа в България
12-06-2016 20:01

Тодор Колев е най-новият блогър на BGbasket.com Той е възпитаник на Националната спортна академия със специалност "Спортен мениджмънт" и бивш юношески национал на България. В кариерата си Тодор е играл баскетбол за отборите на Сити Юнивърсити, Лукойл Академик, Видабаскет, Спартак Плевен, Шампион 2006, а в момента носи екипа на Чавдар Троян в А група. Едновременно с това Колев е мениджър на международния проект "Фенове срещу насилието", женския национален отбор на България, а от това лято вече ще работи и за мъжкия национален отбор, който ще играе квалификаци за Евробаскет 2017. 

 

Ето и първата му публикация:

 

Международният проект, oт който е част БФБ, „Феновете срещу насилието“ организира втора фен платформа в България. Тя събра на едно място в зала „Триадица“ представителите на НБЛ, БФБ, съдии, преподаватели от BGbasket.com, НСА и фенове от цялата страна. Координатор на проекта е турската баскетболна федерация, а останалите страни партньори са баскетболните федерации на Испания, Литва и Хърватия.

 

Въпреки изпратени покани до всички клубове на днешната среща се отзоваха само двама представители - Христо Добрев от Ямбол и Димитър Ангелов от Левски. От МВР и Министерството на младежта и спорта също никой не дойде.

 

На събитието бяха обсъдени проблемите, които пораждат насилие и агресия у феновете у нас. На срещата бяха предложени пет фен кампании, а всички присъстващи обсъдиха техните силни и слаби страни. Сред тях бяха идеи като това да се създаде видео послание от феновете и играчи с призив „Феновете срещу насилие“, което да се излъчва преди всеки мач. Изготвяне на флаг на проекта и традиция, при която преди всеки мач от НБЛ фенове от агитките на двата отбора да излязат на терена и да се поздравят преди срещата. Предложено бе и да има личен пример на всеки, участник в проекта  как да се държи на мач и да промен лошите практики на агресия у феновете.

 

 

Феновете, изказаха и призив за действие към всички заинтересовани страни по проекта. Сред тях - да бъде създаден комуникационен канал, в който да общуват всички фенове, към БФБ изискване беше някои фенове да заемат ръководни длъжности в комисии на БФБ. Предложенията включваха още да не се променят всяка година решението за капацитета на залите, да се намали броя на чужди играчи в отборите,  да се съобрази календара на мачовете с националните празници, да се следи внимателно работата на съдии и да се наказват при допускане на грешки.

 

Ето какво каза на срещата бившият състезател на Левски, а в момента част от треньорския щаб Митко Ангелов: „Нивото на баскетбола ни всяка година става все по-лошо. Мъжкия баскетбол ще стане като жените. Като цяло всичко върви на аматьорски начало, но не трябва да се отказваме. Призовавам всички заедно да съживим баскетбола.“

 

 

 

На събитието бяха разказани и преживяванията на феновете, които са посетили Литва и Испания на международните инициативи по проекта. Те разказаха своите впечатления от пътуването и опита, който са обменили с феновете на Фенербахче, Реал Мадрид, Жалгирис и.т.н

 

Надяваме се на последната фен платформа, която ще бъде през септември, да дойдат повече представители на клубове, защото тяхното присъствие и диалог с феновете е необходим за повишаване на интереса към баскетбола.

 

България ще бъде домакин на международната фен платформа с участници от Турция, Хърватия, Литва и Испания от 27-30 октомври.  

 

(Снимки: БФБ)

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Фенове срещу насилието, БФБ, Тодор Колев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи