Алън Ричардсън: Има добра група от нови лица сред съдиите


Алън Ричардсън: Има добра група от нови лица сред съдиите
15-06-2016 12:01

Миналата седмица по време на държавните първенства за кадети и кадетки в София се проведе съдийският камп Can Do Basketball. За шеста поредна година той е в България, а всички участници за пореден път бяха доволни от организацията и мачовете. Ето какво каза директорът на кампа, който се провежда от 1993 година, Алън Ричардсън:

 

- Как виждате развитието на младите съдии в Европа?

- От гледна точка на ФИБА е много оптимистично. Имаме много добра група от нови лица. Философията на младите е напълно различна от тази на предишното поколение. Г-н Даворин Накич и аз сме много доволни.

 

- Какво бихте предложили на федерациите и съдийските комисии във всяка страна относно откриването на нови и талантливи рефери? Как да ги мотивират?

- Преди две седмици имахме специално обучение за национални инструктори. Това е с цел да се повиши нивото на професионализъм на националните инструктори. Да получиш квалификация е едно нещо, но това не в гаранция, че качеството ще се промени. Надявам се все пак това да се случи и това, което инструкторите са научили, да промени нещата в техните федерации. Но те не могат да направят всичко това. Трябва да имат подкрепата на федерацията, която да инвестира в създаване на възможности за новите съдии.

 

- Как виждате баланса между млади съдии и по-опитни в лигите и евротурнирите?

- Изразът, който Даворин Накич използва една сутрин е „млади акули”. Акулите идват, за да изядат поколението преди тях. И това е много вярно. Те са много мотивирани, интелигентни, учат се бързо и се адаптират към нови философии и към начина, по който искаме да бъдат отсъжданията.

 

- Това е 23-то издание на Can Do Basketball Camp и шесто в България. Доволен и горд ли сте да имате един от най-престижните съдийски кампове в света?

- Една от причините да сме толкова дълго тук и се надявам да продължим да бъдем, е организацията от страна на г-н и г-жа Щрикс. Балканската лига винаги е вършела добра работа и всяка година става по-добра и по-добра. Не всичко се свежда единствено до мен. Има много хора, които през годините помогнаха кампът да бъде успешен. Започна като малък камп с 24 съдии, а сега имаме толкова много. Много съм щастлив, че той расте и че има толкова много желаещи да участват всяка година.

 

- Какъв съвет бихте дали на съдиите, които са на кампа в София?

- Никога не спирайте да се учите.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Алън Ричардсън
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи