Диамантите са вечни, но Диамантидис е нещо повече


Диамантите са вечни, но Диамантидис е нещо повече
Диамантидис благодари на пълната зала в Атина (leoforos.gr)
18-09-2016 17:04

 

Датата 17 септември ще остане завинаги в съзнанието на поне 20 000 човека. Става въпрос за щастливците, които в събота вечер имаха честта, привилегията и удоволствието да присъстват в зала "ОАКА" в Олимпийския комплекс в Атина. Причината - Димитрис Диамантидис.


За мое щастие и аз бях един от тези, които успяха да се докоснат до този момент. Тази вечер бе организирана специално за легендарният №13 с мотото "Диамантите са вечни". Диамантидис обаче е нещо повече. Той е повече за тези, които бяха в залата, а сигурен съм и за стотици хиляди, ако не и милиони гърци.


Диамантидис ще остане в сърцата на всички фенове на ПАО и на много негови сънародници заради успешните му изяви с националния отбор. Той остана верен на "зелената" идея откакто я прегърна и съвсем естествено и нормално приказката му приключи там, където изправяше зала на крака стотици пъти.


Панатинайкос почете Диамантидис както подобаваше, а местните фенове дадоха най-доброто от себе си. Те скандираха името на своя любимец безброй пъти в рамките на три часа, а шумът те караше да настръхваш. Това, което бе огранизирано е достойно за уважение, за поклон, за адмирации. Диамантидис обаче си го заслужи предвид всичко, което е направил.


Диамантидис е нещо повече от диамант. С кариерата си той ще остане в сърцата на хиляди хора и на хиляди деца. Имахме удоволствието да присъстваме на събитието заедно със старши треньора на Монтана 2003 - Стефан Михайлов. Той пък заведе и своят племенник, който е едва на 10 години и тренира баскетбол. След цялата емоция момчета бе толкова зареден, че не спря да мисли за това, което е видял и в следващите часове. И всичко това заради Диамантидис. А такива като него в залата имаше много. Именно това ще е най-голямото богатство, което №13 ще остави след себе си - примерът пред хиляди деца, които ще искат да са като него. От тези хиляди няма как да не излязат поне десетина, вероятно ще са доста повече, които дори да нямат същата кариера, но поне се доближат до нея, ще докажат, че всичко е имало смисъл.


След това мое пътуване още веднъж мога да заключа - всяка победа на България над Гърция на каквото и да е ниво трябва да се счита за грандиозен успех. Имах възможност да видя с очите си как в един квартал в един парк има направена спортна база, на която тренират децата от съответния квартал. Местната община поема голяма част от разходите и заплащането на треньорите. 10-годишни момчета тренират баскетбол по 4 пъти на седмица безплатно!, в определени месеци от годината имат атлетически тренировки срещу минимално заплащане и т.н. Така излиза, че едно дете на 10 години там тренира повече от едно дете на 14-15 години у нас, да не кажа и по-големи. А това се случва, както в единия квартал, така и в другия. Като добавим, че младите гръцки момчета си имат и примери като Диамантидис, Спанулис и други, то можем да си представим и да осъзнаем реално колко далеч сме от истинския свят. При това не само в спорта.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи