Оредяваме бавно


Оредяваме бавно
(сн. lap.bg)
22-10-2016 12:04

По-късно днес ще бъде дадено началото на поредното издание на женското баскетболно първенство на България. Без да гарантирам за точност от 100%, но това ще е елитният шампионат с най-малко отбори, ако не за цялата му история, то със сигурност след първите няколко години. Общо взето женският ни баскетбол стигна до едно ниво, от което, ако не се вземат някакви мерки, издигане няма.

 

Миналият сезон в елитната дивизия имаше осем отборa, макар и три да бяха с по-слаби състави. Въпреки това все пак групата имаше тимове като бройка и горе-долу се получаваше нещо. Сега обаче не само, че отборите станаха пет, ами и един от силните се разпадна. Доминиращият в последните години Дунав приключи съществуването си в женска част поне на този етап, а това сякаш накара доста малко хора в Русе да ги заболи. Правя този извод не от друго, ами от фактът, че не бяха много тези, които се опитваха да спасят женския баскетбол в града, който толкова много години носеше радост на феновете. Дали причината е влизането на футболния отбор в А група или друга, можем само да гадаем, но пък всичко стана някак си естествено и се прие нормално, а то не е.

 

Така реално в битката за медали останаха четири отбора, което е крайно малко. На този етап сякаш Нефтохимик изглежда изостава от останалите, но няма съмнение, че битките между Монтана, Хасково и Берое ще си заслужават. Остава да видим как ще отговорят бургазлийки и дали ще опитат да се борят с останалите. За Септември от една страна можем да изкажем похвали, че в клуба се опитват с минимални средства да дават шанс на млади състезателки. Тук обаче изниква въпросът дали това е полезно за тях, тъй като няма съмнение, че ще губят всеки мач с разлика. Тук мненията са противоречиви, но решението за тяхното участие е на ръководството и трябва да го уважим.

 

Женският баскетбол в България върви от лошо на по-лошо с всяка изминала година. В случая не говорим само за елитното ни първенство, а за нивото генерално. И ако тези, от които зависи нещата да се променят, не предприемат нещо, то съвсем скоро той ще отидe официално на аматьорско ниво. Сега има няколко клуба, които са финансово осигурени, но без план и визия за бъдещето това ще е до време, след което всичко ще пропадне. Това са неща, които повтаряме и говорим всяка година и то не само ние, а 99% от хората в баскетбола. Дали обаче нещо се променя може всеки сам да си отговори.

 

И все пак надяваме се да станем свидетели на оспорвано първенство, интересни мачове и най-вече да няма скандали и караници. Можем също така и да си пожелаем догодина отборите в елитната ни група да се увеличат, а младите състезателки да израстват с шансовете, които дано да получават.

 

Успех на всички!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ДП - жени
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи