Друго ниво


Друго ниво
(сн. euroleague.net)
07-12-2016 17:04

 

С тези две думи можем спокойно да оприличим разликата между баскетболна България и баскетболна Западна Европа. Все пак за щастие на такова място е попаднал един българин, чието ниво определено вече е изключително високо. Имам предвид разбира се за Александър Везенков, когото имах честта да гледам на живо за първи път в Барселона.


За първи път и изобщо имах шанс да гледам баскетболен мач в Западна Европа. Там, където спортът до голяма степен е за забавление и именно това се видя на срещата между Барса и Панатинайкос. Да, не стана дерби мач и интригата не беше на сериозно ниво, но не е възможно всеки път да е така. Хората обаче са щастливи, доволни, наслаждават се и след това си отиват по домовете. Това е и една от големите разлики относно това как се възприема спорта у нас и на другите места. 


За нас българите е важно, че на такова ниво играе един българин в лицето на Везенков, а друг е тръгнал по неговите стъпки - Йордан Минчев. Везенков спокойно може да бъде опреличен на звезда. Той е разпознаваем из Барселона, хората го харесват, а самият факт, че близо час след двубоя с Панатинайкос го очакваха фенове, които да се снимат с него говори достатъчно.


Българинът обаче остава изключително скромен и дори на моменти притеснителен от такова внимание. Той сякаш е такъв и на игрището и иска всички да са доволни, затова и на моменти вероятно е по-малко агресивен в атака. Въпреки всичко най-радващото е, че крилото съумя да си извоюва мястото в ротацията на тима и получава все повече доверие от треньора си. Да, не е титуляр, но завършва мачовете, което е по-важно. Съотборниците му също му имат вяра и разчитат на него в решителни моменти. Това е пътят пред Везенков, той е тръгнал по него, а ние можем да се наслаждаваме и да се радваме пред екраните, а понякога и на живо.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи