Припомнете си историите на Гецата


Припомнете си историите на Гецата
Вицешампионите от европейското първенство в София през 1957 г.: отляво надясно прави Людмил Катерински (старши треньор), Методи Томовски, Илия Мирчев, Виктор Радев, Георги Кънев, Цеко Барчовски, Владимир Ганчев, Петър Шишков (помощник-треньор); клекнали Михаил Семов, Константин Тотев (капитан), Георги Панов, Петко Лазаров, Наско Пейчински, Буби Панов
26-12-2016 13:01

Напусна ни една от най-големите личности в историята на българския баскетбол - легендата Георги Панов. Той си отиде от този свят на 83-годишна възраст. Бившият национал, капитан на Академик София е починал миналата нощ в съня си, след като на Бъдни вечер е бил с най-близките си!


Роден в Плевен на 14-и ноември 1933 г. и вече 65 години баскетболът е неговият живот. Сам казва, че е благодарен на съдбата, че това му се е случило. За 17 години като капитан на Академик (София) и 13 години в националния отбор, е част от славните години на българския баскетбол. Панов участва на три Олимпийски игри, което ще остане ненадминато в историята на българския баскетбол, а вероятно и на спортните игри у нас въобще. През 1959 той е част от националния отбор и на Световното първенство, а в кариерата си има сребърен и бронзов медал от Европейски шампионати. С Академик София на два пъти стига до финал за КЕШ.

 

Преди време BGbasket.com Ви разказа няколко истории на една от най-големите фигури в историята на българския баскетбол – Георги Панов-Гецата.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК - Историята за първите участия на Георги Панов с с националния отбор – Олимпиадата в Хелзинки през 1952-а и Европейското в Москва през 1953-а. След тях той получава право да стане студент и да бъде част от Академик, където са и най-славните години от кариерата му. 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК - Историята за най-славната година в историята на мъжкия ни баскетбол - 1957-а. Тогава България печели сребърен медал от Европейско първенство и става световен студентски шампион във време, когато най-добрите баскетболисти играят в студентското първенство. Както винаги, Георги Панов говореше в нея и за съпътстващи любопитни и забавни факти. 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК - Дългогодишният капитан на Академик и състезател на българския национален отбор ни върна към 1960-а година и участието на тима на България на Олимпиадата в Рим. Тогава Георги Панов бе знаменосец на българската делегация като трикратен участник на олимпийски игри.

 

 

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Историите на..., Гeoрги Панов-Гецата
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи