Треньорите на България - Веселка Тодорова (част първа)


Треньорите на България - Веселка Тодорова (част първа)
01-04-2017 12:10 | Мария Маринова

BGbasket.com продължава рубриката си „Треньорите на България“, в която Ви срещаме с млади баскетболни треньори. Целта е да научите повече за тях и за работата им с подрастващите. Треньорите споделят и проблемите, пред които са изправени, както и възможните им решения. Следващият ни гост е Веселка Тодорова. Тя е родена през 1988 г. във Видин. Веселка е бивша национална състезателка, но след поредица от контузии е принудена преждевременно да сложи край на състезателната си кариера. Тя обаче не се отказва от баскетбола и се захваща с ново предизвикателство – да бъде треньор. От няколко години Тодорова работи с подрастващите в Самоков, а в момента тренира момчета в три възрастови групи.

 

Представяме Ви първата част от интервюто с Веселка Тодорова, в която тя разказва повече за себе си и за условията за работа в школата на Рилски спортист.

 

- Кой отбор водите и на каква възраст?

- Здравейте! Водя момчета до 11г., 12 г. и 14 години.

 

- От колко време работите в треньорската професия и колко отбора сте водили през кариерата си?

- Работя от три години и половина и отборите, които споменах по-горе, са тези, които сама селектирах от малки и продължавам да работя с тях и днес. Започнах с бейби баскетбол, минибаскетбол и сега възраст – момчета до 14 г.

 

- Тренирали ли сте баскетбол и какво образование имате?

- Бих казала, че не само тренирах, но и успях да достигна едно високо професионално ниво като състезател. В подрастваща възраст взех участие в повече от десет европейски първенства, едно световно, както и участие в националния отбор за жени с треньор Хосе Мария Бусета. Състезавах се на клубно ниво, професионално -  първо с женския отбор на Рилски спортист, след това с този на ЦСКА (все още бях девойка), една година в Монтана  и пет години в Испания -  първа и втора дивизия . Поради поредица  операции на дясното коляно се наложи да прекратя преждевременно състезателната си кариера на 22 години.

 

Завършила съм НСА бакалавърска степен (5-годишно обучение) – специалност треньор по баскетбол. Магистърска степен (1 година обучение) в НСА - Спорт за високи постижения, специалност "кондиционна подготовка". Магистърска степен (2 години обучение) – Начална педагогика в Софийския университет. Владея свободно английски и испански език също.

Мога да кажа, че съм горда и доволна от инвестираното време и усилия в образованието по време на състезателната си дейност. Огромна заслуга има майка ми, за което й благодаря, че е възпитала в мен тези ценности. От личен опит съм се убедила, че спортът на високо ниво и образованието могат и трябва да вървят заедно.

 

- Ако образованието Ви е „Треньор по баскетбол“, до колко то Ви беше полезно? На какво Ви научи и какво не? Какво липсва в образователната система?

- Образованието винаги е полезно. Това е една от най-добрите инвестиции за един човек. Даде ми много нови знания, срещна ме с различни преподаватели, колеги от различни спортове, което допълнително допринесе за развитието ми. Научи ме на незаменими и важни области, от които имам реална полза като анатомия, физиология, биохимия, спортна психология и др. Практиките в другите спортове бяха нови за мен и определено ще ги запомня за цял живот. За първи път се научих да плувам, карах ски на курсовете, организирани от спортната академия. Алпинизмът също беше нещо ново и незабравимо за мен.

 

Цялото интервю с Веселка Тодорова може да прочетете ТУК в сайта за детско-юношески спорт viasport.bg

 

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Треньорите на България, Веселка Тодорова, Рилски спортист
Коментари
Други новини