Гафът във Видин се оказа изцяло съдийски, отхвърлиха контестацията


Гафът във Видин се оказа изцяло съдийски, отхвърлиха контестацията
07-03-2019 09:31 | BGbasket.com

Уникалният гаф, който бе сътворен на мача Видабаскет - Шумен, бе предаден към Съдийската комисия и ще завърши вероятно само с наказания за реферите и дежурния представител на БФБ. Това стана ясно, след като Комисия по контестациите отхвърли жалбата на Видабаскет и искането за служебна загуба, тъй като този случай не е от посочените в Правилата на ФИБА.

 

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАКВО СЕ СЛУЧИ НА МАЧА

 

Ето какво обявиха от БФБ след спешен разговор на комисията:

 

Комисията по контестациите към БФБаскетбол се събра снощи във връзка с подадена контестация от Видабаскет. Видинчани подадоха контестация след загубата си от Шумен в мач от Втория етап – Втора четворка на Държавното първенство за мъже „А“ група, от 04.03.2019 г. в зала „Фестивална“.

 

Съгласно чл. 32.5 от „Наредбата за Държавното първенство за жени и мъже А група“ се събра Комисия по контестациите е в състав Елеонора Рангелова, Генерален Мениджър на БФ Баскетбол, Христо Христов, Мениджър НО и Състезания и Владимир Цеков, Председател на Съдийската Комисия към БФБ.

 

Комисията разгледа контестацията и жалбата на Видабаскет, изгледа последните секунди на срещата срещу Шумен, запозна се и с доклада на Дежурния представител и писмен доклад на старши съдията на срещата. На основание тези материали Комисията установи:

  1. „При подаването на контестацията е спазена процедурата съгласно чл. 32 от Наредбата за Държавното първенство за жени и мъже А група и Официалните баскетболни правила на ФИБА (наричани по долу Правилата на ФИБА).
  2. Съгласно раздел В на Правилата на ФИБА, в сила от 1 Октомври 2017г. една контестация може да бъде основателна при наличието на някоя от следните хипотези:

„В.1. - Отбор може да подаде контестация ако интересите му са неблагоприятно засегнати от:

 

а) грешка на секретаря, времеизмервача или времеизмервача на 24 секунди, която не е била коригирана от съдиите;

б) решение да се присъди служебна загуба, да се отмени, отложи, да не продължи или да не се проведе среща;

в) нарушение на приложимите правила за картотекиране”;

  1. На основание горепосоченото, Комисията трябваше да установи налице ли е грешка на секретарския апарат в последните секунди на срещата, която не е била коригирана от съдиите. Комисията установи, че при допускането до игра на 6 състезатели от отбора на БК Шумен няма грешка на секретарския апарат, тъй като отговорността да бъдат приложени чл. 4.2.2 и чл. 36   от Правилата на ФИБА (съответно и указанията в пример 36.8 от Официалните тълкувания на Правилата на ФИБА) е на съдиите на срещата.
  2. Съгласно Правилата на ФИБА, в сила от 1 октомври 2017г., допуснатата грешка на съдиите не представлява законосъобразно основание за подаване на контестация по смисъла на В.1 от Правилата на ФИБА. Тук е мястото Комисията да уточни, че изразът „формално нарушение на правилника“, често цитиран от хората, занимаващи се с баскетбол в България, от години въобще не присъства в текста на Правилата на ФИБА и не фигурира като основание за констатация.“

На тази база Контестацията на Видабаскет бе отхвърлена.

 

В допълнение Комисията по контестации предостави всички материали – документи и видеозапис и сезира Съдийската комисия, „която е компетентният орган за оценяване на съдийството на посочената по-горе среща за евентуалното налагане на съответните наказания на длъжностните лица.“

 

Съгласно В.5 от Правилата на ФИБА решението на Комисията не подлежи на преразглеждане и обжалване.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Видабаскет, А група - мъже, Шумен
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи