Баскетболен агент №1 в Европа: Ако Везенков получи шанс в НБА, ще успее там


Баскетболен агент №1 в Европа: Ако Везенков получи шанс в НБА, ще успее там
(сн. Gulliver Photos/Getty Images и „Интерперформансис“)
04-06-2019 09:25

Списание „Спринт“, брой 15 

Кремена Младенова, gong.bg

 

Той е сред първите, които лансират европейските баскетболисти в НБА. Определян е за най-влиятелния баскетболен агент на Стария континент.

Д-р Лучано Капикьони е създател на една от най-големите мениджърски агенции в света „Интерперформансис”.Роден в Сан Марино, завършва университета „Мичиган Стейт“ в САЩ, а в Италия получава докторска степен по международни отношения. Представлява легенди, които се насочват към САЩ към края на ХХ век – Тони Кукоч, Арвидас Сабонис, Предраг „Саша“ Данилович, Жан Табак, Зидрунас Илгаускас.

Основава баскетболната, а по-късно и бейзболната федерация на Сан Марино. Бил е вицепрезидент на Националния олимпийски комитет на Сан Марино. През 1986-а създава „Интерперформансис”, на която е президент и главен изпълнителен директор.

 

- Д-р Капикьони, откъде идва любовта ви към спорта и по-специално към баскетбола?

- Любовта към спорта съм наследил от баща ми Ренато. Той беше състезател по колоездене. Това беше първият ми спорт. През 1965 г. дори основах един от първите университетски отбори по колоездене в САЩ - в „Мичиган Стейт“. По това време колоезденето не беше толкова популярно в Шатите, но по-късно стана много важен аматьорски и професионален спорт. През 1960 г. минах проби в баскетболния отбор на гимназия „Саутфийлд“, но отпаднах от отбора - ясно послание, че не съм достатъчно добър. Предполагам, тъй като толкова много харесвах този спорт, това ме накара да намеря начин да последвам мечтата си извън терена и да стана мениджър.

 

- Какво ви мотивира да поддържате компанията на такова високо ниво?

- Все още имам млад дух, въпреки че за съжаление остарявам. „Интерперформансис” за мен и семейството ми (Мануел, синът ми, е изпълнителен вицепрезидент) е наше дете и творение. Тя е като част от семейството и се отнасяме точно по този начин към нея. В момента инвестираме не само в това да сме фактор със сериозно присъствие в баскетбола, но също във футбола, мотоциклетизма и различни спортни събития. Разчитаме на способни хора, които работят за нас по цял свят. Като Йоргос Патапатиу, който след толкова години сътрудничество не просто е част от компанията, но и от нашето семейство. Не всички компании имат подобни хора с опит, образование и способности.

 

- Наричат ви Лъки (късметлия). Откъде идва този прякор?

- Имигрирах в САЩ, когато бях 10-годишен. Повечето американци имаха проблеми с произнасянето на името ми – Лучано Капикьони. Един ден учителят ми по история ме попита дали може да ме нарича Лъки. Прякор, който е носил известният гангстер Лъки Лучано. Приех прякора с удоволствие. По-късно се оказа, че е чудесен прякор, тъй като много американци са доста лековерни и предполагаха, че съм внук на Лъки Лучано. Мисля, че това ме предпази от нападки и тормоз, какъвто вече имаше в американските училища.

 

Цялото интервю четете в BGsprint.com ТУК.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Лучано Капикьони, Александър Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи